Emma napja van. | 2024.04.19

OGY - Krónika 2. rész (napirend elfogadása, interpellációk)

2016-05-23 16:28:00

 A hulladékgazdálkodási rendszer átalakításáról, az offshore hátterű cégekről és a római-parti gátról is interpellálták ellenzéki képviselők hétfőn a kormányt a parlamentben.


    Napirend

    A képviselők döntöttek arról, hogy az offshore-ellenes fellépéshez szükséges intézkedésekről szóló vitanapot időkeretben folytatják le. Az MSZP kivételével minden frakció kérte időkerete megduplázását.
    Hozzájárultak a házszabálytól eltéréshez is annak érdekében, hogy a jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz a költségvetési bizottság június 1-jéig nyújthassa be összegző jelentését és az összegző módosító javaslatot.
    A Ház ezt követően elfogadta a napirendjét azzal, hogy az olimpiapályázatról szóló törvényjavaslat vitáját nem szerdán, hanem kedden tartják.

    Interpellációk

    Az MSZP a szemétszállítás rendszerének átalakítását kritizálta

    Szabó Sándor (MSZP) a szemétszállítás rendszerének átalakítását bírálta. Emlékeztetett, hogy április 1-jétől a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. felügyelete alá került a hulladékkezelés az országban. A hulladékgazdálkodási közszolgáltató cégek azonban immár több mint másfél hónapja végzik a feladataikat úgy, hogy nem tudják a díjalkalmazás feltételeit, a díjmegfizetés rendjét, a közszolgáltatási díj felosztásának elvét, a díjhátralék-kezelés részletszabályait, valamint az adatszolgáltatások tartalmát sem - sorolta kifogásait a szocialista politikus.
    Megjegyezte azt is, hogy a lakosság most nem fizeti meg a közszolgáltatás díját a koordináló központnak, ami így felhalmozódik, és egyszerre kell majd több havi díjat kifizetni.
    Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár azt válaszolta: a költséghatékonyság érdekében alakították át a hulladékgazdálkodás rendszerét. Az új szisztémában a díjat a lakosság a koordináló társaságnak fizeti meg, amely továbbutalja azt a közszolgáltatóknak.
    A szolgáltatási díj meghatározásáról és megfizetésének rendjéről szóló jogszabályt, valamint az adatszolgáltatásra vonatkozó miniszteri rendeletet jóváhagyták, és napokon megjelennek a Magyar Közlönyben - közölte, hangsúlyozva: a hulladékgazdálkodás zavartalan.
    Szabó Sándor nem fogadta el az államtitkári választ, de a Ház 106 igen szavazattal, 44 nem ellenében jóváhagyta.

    Jobbik: miért tömik egy luxemburgi hátterű offshore cég zsebét?

    Szilágyi György (Jobbik) azt mondta, hogy a Bajnai-kormány után az Orbán-kabinet is - több alkalommal - vissza nem térítendő támogatásban részesített egy luxemburgi hátterű offshore céget, a Noreg Kft.-t. A társasággal ráadásul állami szervezetek is szerződtek - tette hozzá.
    "Miképpen fordulhat elő, hogy az egyes költségvetési szervek egy luxemburgi hátterű offshore cég zsebeit tömik úgy, hogy a céget egyszer már hivatalosan is átláthatatlannak minősítették?" - kérdezte.
    Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára reagálásában kijelentette: a Fidesz-kormány felvette a harcot az offshore cégek ellen, maga az alaptörvény is rögzíti az átlátható gazdálkodás követelményét. A közbeszerzésen induló vállalatoknak pedig fel kell fedniük valódi tulajdonosukat.
    A Noreg Kft.-ről azt mondta: a cég egy 2013-as vizsgálat alapján került a nem átlátható szervezetek listájára, ezután azonban a társaság kérelmezte átláthatóvá minősítését, és egy magyar magánszemélyt nevezett meg tulajdonosként. A Noreg Kft. így a magyar törvényeknek megfelelően kötött szerződéseket - közölte.
    Szilágyi György nem, a parlament azonban elfogadta a választ 107 igen szavazattal, 35 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett.

    LMP: Natura 2000-es területeken élő fajokat veszélyeztet a kormány

    Szél Bernadett (LMP) szerint a kormány elhibázott környezetvédelmi politikája miatt a védett élőhelyek, a Natura 2000-es természetvédelmi területeken élő fajok sincsenek biztonságban.
    Példaként említette a Római-partra tervezett mobilgátat, amely miatt "1500 fát kívánnak kivágni", arról pedig fogalmuk sincs, mi lesz az ott élő Natura 2000-es jelölőfajokkal, például hódokkal, vidrákkal, vöröshasú unkákkal. A balatonfenyvesi kikötőről is beszélt, amely miatt szerinte "tönkremegy" a tó.
    V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár azt felelte: ha a hatóságok egy beruházásnál azt állapítják meg, hogy az a Natura 2000-es területre jelentős hatást gyakorol, akkor megtagadják az engedély kiadását.
    A Római-partról azt mondta: a Földművelésügyi Minisztérium információi szerint a gát ügyében a hatósági eljárás megindítására irányuló kérelem még nem érkezett, a beruházás tervezés alatt van. Tudomásuk szerint a gátat a Duna-part fával nem borított részén akarják megvalósítani. A Natura 2000-es terület a folyómederre terjed ki, a part szárazföldi szakaszára nem - közölte.
    Szél Bernadett nem fogadta el a választ, az Országgyűlés azonban 107 igen szavazattal, 33 nem ellenében jóváhagyta.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó