Csongor napja van. | 2024.04.16

Szijjártó Péter: fel kell gyorsítani a keleti partnerség országainak integrációját

2016-05-23 16:16:00

 A keleti partnerség országainak stabilitása és Európa biztonsága érdekében fel kell gyorsítani a partnerországok európai integrációját - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, az uniós tagországok külügyminisztereinek brüsszeli találkozójának szünetében.

    A miniszter elmondta, hogy a keleti szomszédságban a biztonsági helyzet rendkívül törékeny; Fehéroroszországot leszámítva Moldovának, Ukrajnának, Grúziának, Azerbajdzsánnak és Örményországnak "forró" vagy befagyott területi vitája, vagy más jellegű konfliktusa van, amelyek Európa biztonságára is közvetlen hatással vannak.
    Az érintett országoknak szükségük van a pozitív visszajelzésre Európa részéről, mert ellenkező esetben az integrációt támogató országok kormányainak támogatottsága drámai mértékben fog csökkeni - hangsúlyozta a magyar tárcavezető.
    Szijjártó Péter úgy vélte: Grúzia és Ukrajna számára azonnal meg kell adni a vízummentességet, tekintettel arra, hogy mindkét ország teljesítette az ehhez szükséges feltételeket. A késlelkedés Európa hitelességét is ronthatja - tette hozzá.
    A miniszter elmondta, hogy Magyarország javasolta a partnerségi megállapodás mielőbbi megkötését Azerbajdzsánnal, tekintettel arra, hogy Európa számára a kaszpi-tengeri ország jelenti az egyetlen rövidtávon elérhető energiadiverzifikációs forrást. Ezért Azerbajdzsánra stratégiai partnerként kell tekinteni - emelte ki. Szijjártó Péter elmondta, Magyarország az ülésen Fehéroroszországgal kapcsolatban azt javasolta, hogy a lehetséges európai pénzügyi forrásokat meg kell nyitni. Ezt az is indokolja, hogy a Fehéroroszországgal folytatandó gazdasági és kereskedelmi együttműködés várhatóan kifejezetten előnyös lesz Európa számára.
    A miniszter véleménye szerint az uniónak ki kellene használnia, hogy partnerei közül Fehéroroszország és Örményország tagja az Eurázsiai Gazdasági Uniónak. Segítségükkel Európa fenn tudná tartani a kölcsönös előnyökön alapuló gazdasági együttműködésének hosszú távú lehetőségét - mondta.