Gedeon napja van. | 2024.03.28

A kormány és a katolikus egyház közösen támogatja közel-keleti menekült gyermekek oktatását

2016-05-23 14:45:00

 A kormány 120 millió, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) 85 millió forinttal támogatja a Közel-Keleten menekültként élő gyermekek oktatását - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Veres András püspök, az MKPK elnöke hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

    Balog Zoltán ismertette: a kormány az adományt az MKPK-n keresztül juttatja el a Jordániában, Észak-Irakban és Libanonban menekültként élő keresztény és más üldözött vallási kisebbséghez. Hozzátette: egy gyermek éves taníttatási költsége megközelítőleg háromszázezer forint.
    A miniszter elmondta, a kormány azért a katolikus egyházzal együttműködve segít, mert az egyház rendelkezik nemzetközi segítőhálózattal, amelyen keresztül hatékonyan el lehet juttatni a segítséget. Ezenkívül a humanitárius segítségnyújtásnak - az irgalmasságnak - több ezer éves hagyománya van az egyházban, ami biztosítja, hogy nemcsak ott segítenek, ahol kell, hanem "úgy is segítenek, ahogy arra szükség van" - fogalmazott.
    Hozzátette: a harmadik szempont a megbízhatóság, az, hogy ha az egyházon keresztül segítenek, biztosak lehetnek abban, hogy azt valóban megkapják a rászorulók.
    Balog Zoltán rámutatott: ha ott segítünk, akkor az emberek ott tudnak maradni, ha viszont itt, Európában "remélnek elképzelt segítséget", akkor el fognak indulni, ide fognak jönni.
    "Tehát Magyarország biztonsága szempontjából is érdekünk az, hogy az ottmaradást és a konfliktus ottani kezelését tegyük lehetővé" - mondta.
    Balog Zoltán kitért arra, a kormány döntött arról is, hogy 2016-ban 250 millió forintot ad a Karitatív Tanács tagszervezeteinek (segélyszervezetenként 50 milliót), elsősorban a határ menti krízishelyzetek kezelésére.
    A miniszter szólt arról is, hogy sokszor éri a kormányt alaptalan vád, mely szerint Magyarország a migránsválságban nem elég szolidáris a többi országgal. Ezzel szemben Magyarország  nemcsak jelen van a térségben, hanem a humanitárius akciókban való részvétellel igyekszik szolidaritását is kifejezni - hangsúlyozta. Példaként említette, hogy fölajánlottak 5 millió eurót egy szíriai kórház felépítésére.
    Veres András hangsúlyozta: a 2015-ben megrendezett családszinóduson a Szíriából és Irakból érkezett püspökök többször kérték, hogy ne csalják el ezekből az országokból  az embereket, hanem abban segítsék őket, hogy a hazájukban vagy az ahhoz legközelebb lévő biztonságos országban maradhassanak. Az MKPK ezt a kérést meghallgatva szervezett januárban rendkívüli templomi gyűjtést, amelyen a hívek 85 millió forintot adományoztak.
    A püspök elmondta, hogy a kormány és az MKPK közös - 205 millió forintos - adományát a Kirche in Not nemzetközi segélyszervezeten keresztül juttatják el a Közel-Keletre. Hozzátette, találkozott a szervezet illetékes vezetőjével, aki arról tájékoztatta, hogy a menekülttáborokban megszervezett iskola működik megfelelő számú pedagógussal.