Gedeon napja van. | 2024.03.28

Bisnode: javul a fizetési fegyelem, de a késedelmek hossza nő

2016-05-23 08:38:12

 

Évről évre nő a lejárat előtt fizetett számlák aránya, de a fizetési késedelem hosszában romló a tendencia a magyar vállalatok körében: idén az átlagos késedelem meghaladta a 22 napot, míg az elmúlt két évben 16 és 18 napos késéseket mértek az év első negyedévében - derül ki a Bisnode Magyarország Kft. elemzéséből.

 

    Az MTI-hez hétfőn eljuttatott elemzés szerint jellemzően az első negyedévben tartják be legnehezebben a fizetési határidőket a gazdasági szereplők, de az idei év első hónapjaiban mégis javult a határidőre kifizetett számlák aránya: 67 százalék fölé emelkedett, míg tavaly 65, két évvel korábban pedig csak 62,5 százalék volt.
    A fizetési feltételeknek való megfelelést az új Ptk. is támogatja, hiszen késedelmes fizetés esetén behajtási költségátalány címén 40 euró összeg számlázható ki az adósnak - mutat rá a Bisnode közleménye.
    A leghosszabb fizetési határidővel továbbra is a vegyiparban, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása terén és a gépiparban lehet számolni, ahol meghaladja a 37 napot az átlagos számlafizetési határidő. A magasabb fizetési határidők ellenére viszont ezekben a szektorokban is vannak cégek, amelyek csúsznak a fizetésekkel, ugyanis a késedelem nélkül kifizetett számlák aránya náluk nem éri el a 65 százalékot. 
    A legtöbbet késő szektorok listáján szerepelnek a gépjármű-kereskedelem, továbbá a magán egészségügyi valamint az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységek. Ezekben az iparágakban 40 nap feletti az átlagos késedelem.
    Az elemzés szerint a legalacsonyabb fizetési határidővel dolgozó ágazatok idén az első negyedévben az oktatás, közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás, bútorgyártás, művészet, szórakoztatás, valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás voltak átlagosan 14-17 napos fizetési határidővel.