Auguszta napja van. | 2024.03.29

Görgey Artúrra emlékeztek a csehországi magyarok Prágában

2016-05-21 20:27:00

 

Görgey Artúrra, az 1848-49-es magyar szabadságharc fővezérére és neves vegyészre emlékeztek szombaton Prágában a csehországi magyarok a hadvezér honvédtábornok halálának 100. évfordulója alkalmával. 

 

    A megemlékezést a prágai székhelyű Görgey Artúr Társaság (GAT), valamint a csehországi magyarok legnagyobb szervezete, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége (CSMMSZ) közösen szervezte.
    Az ünnepi rendezvény Görgey Artúrnak a prágai belvárosban 2012-ben állított emléktáblája megkoszorúzásával vette kezdetét. Görgey ebben a házban lakott 1845 és 1848 között, amikor vegyészetet tanult a prágai Károly-Ferdinánd Egyetemen. Vegyészkedésének eredménye a laurinsav felfedezése, amely például a szappan egyik fontos összetevője. A cseh és magyar nyelvű prágai tábla ezért elsősorban a vegyész Görgeynek állít emléket. Prágai tartózkodása végén Görgey meg is nősült, feleségül vette Adéle Aubouint, tanára és barátja családjának francia nevelőnőjét.
    Palágyi I. György, a GAT elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy Görgey Artúr nemcsak az 1848-49-es magyar szabadságharc hős fővezére volt, hanem a laurinsav felfedezésével a kémia történetébe is beírták a nevét. 
    Az emléktábla megkoszorúzásán a GAT, a CSMMSZ, a Csehországi Magyar Orvosok Társulata és az Ady Endre Diákkör, valamint a prágai magyar nagykövetség képviselői vettek részt. 
    A koszorúzás után az emlékünnepség a prágai Magyar Intézetben folytatódott, ahol tudományos előadások hangzottak el Görgey Artúr életéről és munkásságáról. Lacza Tihamér szlovákiai magyar tudománytörténész a tudós Görgey személyiségét és munkásságát hozta közelebb a népes hallgatósághoz, Gyóni Gábor magyarországi történész Görgey és a cári udvar kapcsolatait vette számba, míg H. Tóth István magyarországi nyelvész a mai magyar fiatalok Görgey képét elemezte egy iskolai felmérés tükrében.
    Az ünnepi megemlékezés Görgey Gábor Görgey című darabjával zárult, amelyet a Dráfi Mátyás neves felvidéki magyar színész alapította és vezette révkomáromi Teátrum Színházi Polgári Társulás adott elő.