Gedeon napja van. | 2024.03.28

Hitelminősítés - MSZP: a szocialista kormányzás alatt Magyarország befektetői kategóriában volt

2016-05-21 13:59:00

 

Az MSZP kormányzása idején Magyarország végig befektetői kategóriában volt - reagálta a szocialista párt szombaton arra, hogy a Fitch Ratings hitelminősítő a befektetésre javasolt kategóriában sorolta az országot.

 

    A Fitch pénteken késő este jelentette be Londonban, hogy a devizában kibocsátott hosszú lejáratú szuverén magyar adósságállomány osztályzatát az eddigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BBB mínusz"-ra javította. A magyar államadósság-eszközöket a Fitch - a három nagy közül elsőként - ismét a befektetésre javasolt kategóriában tartja nyilván, mivel a "BBB mínusz" besorolás a befektetési ajánlású sáv alapszintje.
     Az MSZP reagálásában az áll, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György jegybankelnök kiszámíthatatlan gazdaságpolitikája miatt került a bóvli kategóriába az ország.
    Hozzátették, hogy az ország mindezért "óriási" árat fizetett, hisz ma már több mint négymillió magyar ember él a létminimum alatt.
    "Úgy fogalmazunk, hogy Orbán Viktor is értse: miért kellene annak örülni, hogy Magyarország, amely 2010-ben gazdasági értelemben az első osztályban játszott, most 6 évvel később feljutott a harmadosztályba" - fogalmazott az MSZP.