Gedeon napja van. | 2024.03.28

Berlin aggódik a török belpolitikai fejlemények miatt

2016-05-20 16:40:29

 

A német kormány aggodalommal szemléli a törökországi belpolitikai fejleményeket, és ezt Angela Merkel kancellár személyesen is jelzi majd Recep Tayyip Erdogan török államfőnek hétfőn Isztambulban - mondta a német kormány szóvivője pénteken Berlinben azzal kapcsolatban, hogy a török parlament elfogadta a képviselők mentelmi jogának eltörléséről szóló alkotmánymódosító javaslatot.

 

    Steffen Seibert kormányszóvivő tájékoztatóján kiemelte, hogy a német kormány meggyőződése szerint egy ország stabilitásának biztosítékai közé az is hozzátartozik, hogy minden fontos társadalmi csoport rendelkezik parlamenti képviselettel.
    A német kormány a vélemény és a sajtó szabadságát is a demokrácia kiemelt fontosságú elemei között tartja számon, és aggodalommal szemléli a török belpolitika "egyre erősödő polarizálódását" - mondta a szóvivő.
    Angela Merkel kancellár ezekről az ügyekről is tárgyal majd a török államfővel hétfőn Isztambulban, ahová az ENSZ első humanitárius csúcstalálkozója (World Humanitarian Summit, WHS) alakalmából látogat el. 
    A kancellár vasárnap Isztambulban találkozik a török civil társadalom számos képviselőjével - tette hozzá Steffen Seibert.
    Az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik tekintélyes politikusa, Norbert Lammert csütörtökön élesen bírálta az ankarai vezetést az alkotmánymódosítás miatt. A szövetségi parlament (Bundestag) elnöke úgy vélte, Recep Tayyip Erdogan  "önkényuralmi hajlamokkal" terhelt politikus, és a javaslat elfogadása azt jelentené, hogy "átlépte a Rubicont". 
    Az EU-nak ebben az esetben nem szabad megszüntetnie a Törökországgal szembeni vízumkötelezettséget - hangsúlyozta a Bundestag elnöke.
    A török parlament pénteken fogadta el a képviselők mentelmi jogának eltörléséről szóló alkotmánymódosítást, amelyet a Recep Tayyip Erdogan által alapított kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) kezdeményezett a török-kurd konfliktussal összefüggésben. A mentelmi jog megszüntetése révén a kurdbarát Népek Demokratikus Pártjának (HDP) több tucat képviselője ellen indulhat büntetőjogi eljárás.
    A CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) egyik vezetője, Heiko Maas igazságügyi miniszter pénteken az ankarai parlament döntésére reagálva azt mondta, hogy "Törökország nem üresítheti ki a jogállami intézményeket, ha tagságot akar szerezni az Európai Unióban".