Csongor napja van. | 2024.04.16

Az osztrákok többsége bízik az új kancellárban

2016-05-20 12:46:26

 

Az osztrákok többsége bízik az ország új kancellárjában, azonban a pártok közül még mindig az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a legnépszerűbb a Gallup intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint.

 

    A felmérést Christian Kern kancellár beiktatását követően végezték hatszáz fő részvételével. A megkérdezettek 55 százaléka jó véleménnyel van Kernről, és csupán hat százalék fogalmazott meg negatív kritikát vele szemben. 
    Az is kiderült, hogy amennyiben közvetlenül választhatnák meg a kancellárt, 44 százalék szavazna Kernre, az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) volt vezérigazgatójára, míg 30 százalék Heinz-Christian Strache szabadságpárti elnökre, 20 százalék pedig Reinhold Mitterlehner néppárti alkancellárra adná voksát. 
    A Gallup felmérése szerint ha most tartanák a választásokat, továbbra is az FPÖ kerülne ki győztesen, a szavazók 33 százaléka támogatná a pártot, míg a jelenlegi kormánykoalíciót alkotó Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Néppárt (ÖVP) egyaránt 22-22 százalékot kapna. 
    Az OGM osztrák közvélemény-kutató múlt hétvégén közzétett vizsgálata szerint az új kancellárról a válaszadók 42 százaléka vélekedett pozitívan, 21 százalék pedig negatívan. 
    Werner Faymann szociáldemokrata kancellár távozását az akkor megkérdezettek mintegy nyolcvan, az SPÖ-szimpatizánsok hatvan százaléka gondolta helyes lépésnek. Faymannt az összes válaszadó tíz százaléka tartotta volna meg pozíciójában. 
    Az OGM intézet szakértője úgy vélte, hogy az új kancellár megelőlegezett bizalommal és magas elvárásokkal kezdheti meg munkáját, amelynek szerinte igencsak nehéz lesz megfelelnie. 
    Christian Kern a múlt hétfőn a hét és fél év után lemondott Werner Faymann korábbi kancellár és szociáldemokrata (SPÖ) pártelnök helyére lépett. Kern kedden tette le a hivatali esküjét, és került ezzel a szociáldemokraták és a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) alkotta nagykoalíciós kormány élére. Az új kancellárt az SPÖ elnöksége előzőleg teljes támogatásáról biztosította, és egyetlen jelöltként nevezte meg a június 25-i pártkongresszuson esedékes pártelnökválasztásra is.