Emma napja van. | 2024.04.19

Világörökségi napot rendeznek a Fertő-tó településein

2016-05-20 12:25:57

 

Világörökségi napot rendeznek szombaton a Fertő-tó környéki településeken abból az alkalomból, hogy a térség 15 éve vált a világörökség részévé.

 

    Tíz településen lesznek kulturális, szabadidős és gasztronómiai programok, a rendezvény kiemelt témája az ősi mesterségek bemutatása - tájékoztatta a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület elnöke, a rendezvény ötletgazdája az MTI-t.
    Ivanics Ferenc felelevenítette: a világörökségi napot a Fertő-tó magyar oldalán több mint tíz éve szervezik meg annak emlékére, hogy a tájegység 2001 decemberében világörökségi címet kapott. 
    A hagyományoknak megfelelően a résztvevő tíz település bemutatja saját értékeit, látnivalóit, emellett idén az érdeklődök egy-egy hagyományos mesterséggel is megismerkedhetnek. 
    A világörökségi nap megnyitó ünnepsége a nagycenki Széchenyi-kastélyben lesz szombat délelőtt. A Széchenyi-emlékhelyek megtekintése mellett többek között a szövés, seprűkészítés, kosárfonás nyújt majd elfoglaltságot a látogatóknak. 
    Fertőbozon például fel lehet menni a kilátóhoz, amelyet még 1802-ben gróf Széchenyi Ferenc építtetett József nádor látogatása emlékére. Ott a Fertő-tavi nádasok hasznosításáról, a nádaratásról lehet majd bővebb információhoz jutni. 
    Kísérőprogramként a XV. Bodzavirág fesztivál is csatlakozik a világörökségi naphoz. Néptáncbemutatók, koncertek lesznek, valamint bodzából készült szörpöket, süteményeket is lehet majd kóstolni. 
    A fertődi Esterházy-kastély épületegyüttese és a benne látható kortörténeti kiállítás szintén várja az érdeklődőket, a régészet mesterségét ismertetik meg a vendégekkel, emellett múzeumlátogatásra lesz lehetőség. 
    Hegykőn egy több mint százesztendős egykori lakóházban höveji csipkemúzeum nyílt még tavaly, emellett régi halászeszközöket mutatnak be szombaton a gyógyhatású termálvizéről is ismert faluban.
    Ivanics Ferenc hozzátette: kísérőrendezvény még a Fertő-tekergő is. A Fertő-tó magyar és osztrák oldalán egyaránt haladó kerékpártúra hossza 117 kilométer. A résztvevők szombat reggel 9 órakor indulnak Hegykőről és oda is érkeznek majd vissza késő délután.
    Idén is lehet majd pecséteket gyűjteni a világörökségi nap helyszínein, akik legalább három település valamelyik rendezvényét meglátogatják, azok között nyereményeket sorsolnak ki - említette az elnök. A programok zárása Fertődön lesz a Soproni Testvériség néptánc együttes fellépésével.