Auguszta napja van. | 2024.03.29

Palkovics: jelenleg 55 milliárdot költenek az önkormányzatok az oktatási intézmények működtetésére

2016-05-20 12:56:00

Jelenleg 55 milliárd forintot költenek az önkormányzatok az oktatási intézmények működtetésére - közölte pénteki online fogadóóráján Palkovics László, hangsúlyozva: az állam biztosítani fogja a fenntartáshoz és működtetéshez szükséges forrásokat.

    Az oktatási államtitkár az iskolák működtetésének forrásairól és azok 2017-es költségvetésben való szerepeltetéséről az MTI kérdésére közölte: az előzetes számítások már rendelkezésre állnak, és látják, milyen forrásigény szükséges az átalakításhoz. Az önkormányzatok jelenleg 55 milliárd forintot költenek működtetésre, azonban a működtetéssel kapcsolatos feladatok átstrukturálása még zajlik, illetve a jövő évi büdzsé tervezése is folyamatban van - közölte.
    Palkovics László kiemelte: az állam biztosítani fogja a működtetéshez és fenntartáshoz szükséges forrásokat.
    A várható új struktúráról jelezte: a tankerületek vezetőit személyes interjúk során választják ki. Kinevezésüknél az alkalmasságot: a többi közt a szakértelmet és a menedzseri szemléletet tartják elsősorban szem előtt.
    Az oktatási államtitkár hozzátette, mivel az új tankerületi központok 2016. július 1-jével állnak fel, az idő rövidségére tekintettel a tankerületi vezetőket egyelőre megbízással alkalmazzák, később pedig pályázati úton választják ki.
    A tankerületek vezetése folyamatosan biztosított lesz - hangsúlyozta, hozzátéve: azok irányítóira is a foglalkoztatással kapcsolatos jogszabályok lesznek irányadók.
    A pedagógusok sztrájkbizottságával folytatott előző napi tárgyalásokon a héten benyújtott köznevelési törvényjavaslathoz tett észrevételeket tárgyalták meg a felek. A jövő héten további kérdésekben folytatódnak a tárgyalások - közölte.
    További felvetésre kitért arra is: a korábbi pedagógussztrájk miatt levonandó távolléti díj összesen mintegy 150 millió forint, amelyet a gyógypedagógiai intézményekben nevelt-oktatott, 23 904 gyermekre, diákra fordítanának. Az összeg felhasználásáról az intézmények dönthetnek, elkölthetik szabadidős programra vagy egyéb, a gyermekek fejlődését szolgáló tevékenységre - jelezte Palkovics László.