Auguszta napja van. | 2024.03.29

Évekig dolgozott egy ismert szalafista a berlini nemzetközi repülőterek biztonsági övezetében

2016-05-19 18:41:13

 

Évekig dolgozhatott a berlini nemzetközi repülőterek biztonsági övezetében egy szalafista férfi, annak ellenére, hogy az alkotmányvédelmi hivatal ismerte és figyelmeztette az illetékeseket a kockázatokra - írták csütörtökön berlini lapok.

 

    A Törökországban született férfi egy külső szolgáltató cég alkalmazásában repülőgépek utaskabinjait takarította a Schönefeld és a Tegel nemzetközi repülőtéren. 
    A védett övezetekbe való belépésre feljogosító igazolvány kiadása előtt, 2011-ben elvégzett átvilágítása nem mutatott ki kockázatot, azonban az alkotmányvédelmi hivatal 2014-ben figyelmeztette a légi közlekedés biztonságáért felelős berlini tartományi hatóságot, hogy időközben csatlakozott a helyi szalafista szubkultúrához. A hatóság nem lépett az ügyben, akkor sem, amikor az alkotmányvédelem 2015 elején megismételte a figyelmeztetést.
    A férfi végül tavaly év végén a repülőtereket üzemeltető társaság kitiltotta mindkét létesítményből, de nem a belső elhárítást végző nemzetbiztonsági szolgálat értesülései alapján, hanem azért, mert egy biztonsági ellenőrzésen találtak a ruhájában egy boxert.
    A berlini tartományi törvényhozás ellenzéki pártjai az eset kivizsgálását sürgetik és súlyos felelőtlenséggel vádolják a kormányt. A városvezetés mulasztása miatt "akár pokolgépeket is elrejthettek volna repülőgépeken, vagy túszokat ejthettek volna" - mondta a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaságnak Hakan Tas, a Baloldal frakciójának belügyi szóvivője. Clara Herrmann, a Zöldek szakpolitikusa hozzátette: pártja elvárja, hogy a kormány orvosolja a repülőterek biztonsági rendszerében mutatkozó gondokat.
    A szalafizmus a radikális iszlamizmus Németországban leginkább elterjedt változata, a demokratikus berendezkedést elutasító, az iszlám jogrend (saría) alapján működő állam kiépítésére törekvő irányzatnak csaknem 9000 híve van.