Gedeon napja van. | 2024.03.28

Csökkent a feldolgozóipari tevékenység a philadelphiai körzetben

2016-05-19 18:21:00

 

Csökkent a feldolgozóipari tevékenység az Egyesült Államok közép-atlanti térségében májusban. 

 

    Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) philadelphiai ága csütörtökön közölte, hogy a feldolgozóipar teljesítményét tükröző mutató mínusz 1,8 pontra süllyedt az áprilisi mínusz 1,6 pontról. Elemzők átlagosan 3,5 pontot vártak májusra.
    A nullánál kisebb érték a feldolgozóipari szektor zsugorodását jelzi, a pozitív érték pedig bővülésre utal.
    Az utóbbi kilenc hónapot tekintve március kivételével minden hónapban a feldolgozóipar zsugorodását mutató negatív tartományban állt az index értéke. Márciusban kiugró mértékben, 15,2 ponttal 12,4 pontra emelkedett a mutató értéke. 
    Májusban az új megrendelések alindexe nulla pontról mínusz 1,9 pontra esett, míg a foglalkoztatási mutató 15 ponttal mínusz 3,3 pontra nőtt. 
    A megkérdezett vállalkozások 23,9 százaléka rendelésállományának növekedéséről, 25,8 százaléka pedig csökkenéséről számolt be, míg több mint felénél, 50,3 százalékánál nem változott a rendelésállomány. A válaszadók 69,1 százalékánál nem változott a foglalkoztatottak száma, 13,8 százaléknál emelkedett, 17,1 százaléknál viszont csökkent. 
    Az adatok továbbra is azt mutatják, hogy a gyárak küszködnek az erős dollár keresletre gyakorolt kedvezőtlen hatása miatt, és sokan megérezték az alacsony olajáraknak a befektetéseket visszavető hatását is. A munkaadók óvatosak, a többség továbbra is vonakodik növelni a foglalkoztatottak számát, amíg a kereslet nem erősödik érzékelhető mértékben. 
    Mindazonáltal a vállalkozások optimisták, bár a várakozásokat tükröző alindex az előző havi 42,2 pontról 36,1 pontra süllyedt. A válaszadók 52,7 százaléka számít arra, hogy termelése növekszik a következő hat hónapban. Visszaesést vár 12,8 százalék. 
    Elemzők szerint a Fed philadelphiai körzetének feldolgozóipari aktivitásról közölt adata általában az országos trendet tükrözi.