Andrea napja van. | 2024.04.18

Kontrát: növekvő források a Belügyminisztériumnál

2016-05-19 13:11:00

 Több területen is bővülhetnek jövőre a Belügyminisztérium költségvetési forrásai, a tárca összesen 780 milliárd forintból gazdálkodhat a 2017-es büdzsé tervezete szerint - közölte Kontrát Károly parlamenti államtitkár csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

    Az államtitkár kiemelte: szinte kivétel nélkül minden területre pluszforrás jut. A rendőrség kerete több mint 53 milliárd forinttal emelkedik. Ez a forrás elegendő lesz arra, hogy a közrendet, a közbiztonságot fenntartsák Magyarországon és a rendőrség eleget tudjon tenni a migránsválság okozta határvédelmi feladatoknak - tette hozzá. Értékelése szerint ezt a feladatát a rendőrség kezdettől fogva magas színvonalon látja el.
    Kontrát Károly úgy fogalmazott: a magyar kormány jelentős erőfeszítéseket tett már eddig is azért, hogy a migránsválság közepette is fenntartsa a rendet és biztonságot, erre a mai napig több mint 93 milliárdot fordítottak. Ugyanakkor a veszély nem múlt el, ezért a védelmi képességet növelni kell. A tárca a vonatkozó javaslatait megtette, és a kormány ezek figyelembevételével nyújtotta be a költségvetés tervezetét - jelezte.
    Kitért arra is, hogy a Terrorelhárítási Központ költségvetése 7,4 milliárddal lesz magasabb.  
    Az államtitkár kiemelte a megelőzés fontosságát, jelezve: olyan forrásokat tartalmaz a javaslat a TEK vonatkozásában, amelyek a hírszerző, felderítő, terrorelhárítási-megelőzési tevékenységet segíthetik.
    Beszámolt arról is, hogy a büntetés-végrehajtás 34,5 milliárddal kaphat többet. Megjegyezte: ez a szervezet szintén jelentős szerepet töltött be a határvédelemmel összefüggő feladatokban.
    A javaslat szerint a szervezett bűnözés elleni koordinációs központ 1,4 milliárddal több pénzből gazdálkodhat.
    Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság forrásai mintegy 22,5 milliárddal bővülhetnek.
    A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal 711 milliós pluszt kaphat. A kormány biztosítja azokat a feltételeket, amelyek a migrációs helyzet eredményes kezeléséhez szükséges - mutatott rá az államtitkár.
    Kontrát Károly kitért a személyi állomány elismerésére is, és felidézte, hogy 2015. július 1-jén lépett hatályba az új szolgálati törvény, amely új életpályát és előmeneteli rendszert tartalmaz. Eszerint 2015-ben 30 százalékkal nőtt a rendvédelmi és hivatásos állomány illetménye, ezt idén januárban további 5 százalékos emelés követte. Hasonló 5-5 százalékos növekményre számíthatnak az érintettek jövőre, illetve 2018-ban és 2019-ben.
    Szólt arról is, hogy idén 8 milliárd forint áll rendelkezésre teljesítményjuttatásra, amelyet két alkalommal folyósítanak, s ezt is beszámítva a hivatásos állomány illetménye összesen további 10 százalékkal nőhet ebben az évben.