Tivadar napja van. | 2024.04.20

Öt embert ítéltek el Macedóniában

2016-05-18 13:15:28

 

Öt embert ítélt el egy szkopjei bíróság, mert az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez csatlakoztak, illetve harcosokat toboroztak a szervezet számára - számolt be róla a vesti.mk macedón hírportál.

 

    A macedón bíróság két és féltől négy és fél évig terjedő börtönbüntetésre ítélte a férfiakat.
    Az elítéltek egy tizenegy tagú csoport tagjai voltak, akiket tavaly augusztusban fogtak el. A csoport hat tagját, köztük egy muzulmán hitszónokot, azaz imámot, a csoport ideológiai vezetőjét már márciusban elítéltek a szíriai és iraki harcokban való részvételért, valamint toborzásért.
    A rendőrség tavaly négy városban, köztük Szkopjéban lépett akcióba, 21 házat kutattak át, valamint egy internetes kávézót és egy mecsetet. 
    A macedón törvények tiltják az ország állampolgárainak, hogy külföldi hadseregben vagy félkatonai szervezetben harcoljanak. Ugyanakkor a hivatalos becslések szerint jelenleg is mintegy 130-an harcolnak a szíriai és az iraki harctéren, legalább 16-an pedig már életüket vesztették. 
    A 2,1 milliós Macedónia lakosságának körülbelül 30 százaléka muszlim vallású, ugyanakkor a szélsőségek csak kis mértékben vannak jelen a lakosság körében.