Auguszta napja van. | 2024.03.29

Négy új kormánytagot iktatott be hivatalába az osztrák államfő

2016-05-18 12:40:06

 

Beiktatta hivatalába az új oktatási, kulturális és infrastrukturális minisztereket valamint a kancellári hivatal államtitkárát Heinz Fischer osztrák államfő szerdán Bécsben.

 

    Az új oktatási miniszter Sonja Hammerschmid, a rektori konferencia eddigi elnöke, az új kulturális miniszter pedig Thomas Drozda, az osztrák színházak szövetségének eddigi igazgatója lett. Az infrastrukturális tárca élére Jörg Leichtfried eddigi stájerországi tartományi közlekedési miniszter került. A kancellári hivatal államtitkári tisztségét Muna Duzdart tölti be, aki az osztrák kormány első muszlim tagja.
    A múlt hétfőn hét és fél év után lemondott Werner Faymann korábbi kancellár és szociáldemokrata (SPÖ) pártelnök helyére Christian Kern lépett. Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) eddigi vezérigazgatója kedden tette le a hivatali esküjét és került a szociáldemokraták és a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) alkotta nagykoalíciós kormány élére.
    A szerdán beiktatott kormánytagok a kancellárral együtt csütörtökön mutatkoznak be az osztrák parlament előtt.
    Az új oktatási miniszternek különösen nehéz dolga lesz, hiszen véghez kell vinnie az elmúlt húsz évben meghiúsult oktatási reformot - jegyezte meg a Kurier című osztrák lap szerdai számában. A lap saját értesüléseire hivatkozva arról írt, hogy Hammerschmid eddig nem volt egyértelműen egyik politikai oldalhoz sem sorolható, hiszen korábban felmerült a neve a néppárti alkancellár miniszterjelöltjei között is. 
    Thomas Drozda, az új kulturális miniszter korábban hat éven át - 1993 és 1999 között - dolgozott a kancelláriahivatalban Franz Vranitzky egykori kancellár gazdasági majd kulturális tanácsadójaként. Tagja volt továbbá az osztrák közszolgálati média (ORF) felügyelőbizottságának is. Az elmúlt másfél évtizedben azonban jellemzően szakmai kérdésekről nyilatkozott, politikai témákról a közelmúltban is csak a közösségi média felületein nyilvánította ki véleményét. 
    Az infrastrukturális tárca élére került Jörg Leichtfried 2004 és 2015 között Brüsszelben dolgozott, éveken át az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) uniós parlamenti delegációját vezette. Az osztrák média által "nyugodt, megfontolt és visszahúzódó" baloldali politikusként jellemzett Leichtfriedet korábban a stájerországi tartományi vezető, Franz Voves utódjaként tartották számon. 
    A kancellári hivatal új államtitkárának személyére esett választást az új kancellár "tudatos és fontos döntésnek" nevezte. Muna Duzdart az osztrák kormány első muszlim tagja, egy palesztin bevándorlócsalád Bécsben született gyermeke. Duzdart a Palesztin-Osztrák Közösség (PÖG) elnöke, 2012 és 2016 között a bécsi tartományi parlament képviselője is volt. 
    Reinhold Mitterlehner alkancellár az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökének aktuális közlése szerint nem tervez személyi változtatást a néppárti miniszterek között. Április elején Johanna Mikl-Leitner néppárti belügyminiszter hagyta ott a kormányt, hogy az alsó-ausztriai tartományi vezetésben vállaljon szerepet. Helyére Wolfgang Sobotka került, aki Alsó-Ausztria politikai életének egyik főszereplője volt, azonban országos tisztséget még nem töltött be.