Emma napja van. | 2024.04.19

Feléledt a magyar munkavállalói résztulajdonosi program

2016-05-18 10:03:25

 

Feléledt a magyar munkavállalói résztulajdonosi program, a Deloitte felmérése szerint részvényalapú juttatásokkal növelhető a munkavállalók motiváltsága és a vállalat iránti elkötelezettsége, valamint csökkenthető a munkaerő elvándorlásának mértéke - hívta fel a figyelmet a Deloitte Zrt. tanácsadó cég szerdai közleményében.

 

    A közleményben kiemelik, hogy a nemzetközi és a magyar trendek megegyeznek: a vállalatok vagy a felsővezetőknek, vagy pedig a cég összes dolgozójának, illetve a munkatársak jelentős részének kínálnak fel részvényeket, vagy részvényvásárlási opciós lehetőséget. A programban résztvevők jellemzően ingyen, de legalábbis jelentős kedvezményekkel juthatnak hozzá részvények vételi jogához, melynek eredményeként tulajdonosok lehetnek a magyar társaságban, vagy a nemzetközi anyavállalatban. 
    Az is vonzóvá teszi a programot, hogy kedvező adókövetkezmények mellett nyújtható a juttatás. Nettó vagyoni értékre vetítve az adóteher drasztikusan, akár 93,23 százalékról 17,65 százalékra csökkenhet - közölték.
    A magyar jogszabályi környezet is egyre vonzóbbá teszi az ilyen juttatási programokat. Lehetőség van arra, hogy adót ne a részvény megszerzésekor, hanem bizonyos feltételek esetén csak az értékesítéskor kelljen megfizetni.
    A Deloitte felmérésében résztvevő 177 nagyvállalat csaknem 90 százaléka továbbra is úgy gondolja, hogy jól döntött a program bevezetésével. A részvények tartási időszaka, amelynek lejárta után a munkavállalók szabadon rendelkezhetnek a részvényekkel, külföldön és Magyarországon is egyaránt átlagosan 3 év.