Izabella napja van. | 2020.07.12 | MNB középárfolyam:

Europol: az embercsempész-hálózatok bevétele tavaly elérhette az 5-6 milliárd dollárt

2016-05-17 15:23:30

 

Az Európába érkező migránsok mintegy 90 százaléka veszi igénybe embercsempész-hálózatok segítségét az útja során, s ezzel ezen bűnözői csoportok bevétele tavaly elérhette az 5-6 milliárd dollárt - olvasható az európai rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) kedden közzétett jelentésében.

 

    Az Interpollal közösen készített helyzetértékelésből kiderült, hogy 2015-ben nagyjából egymillió ember jutott be illegálisan az Európai Unió területére, túlnyomó többségük embercsempészek segítségével, akiknek átlagosan 3200-6500 dollárt fizettek.
    A friss jelentésben azt írták, hogy az embercsempészet ezzel egyike lett a legjövedelmezőbb szervezett bűnözői tevékenységeknek Európában.
    A dokumentum szerint a migrációs nyomás további fokozódása várható, egyedül Líbiában mintegy 800 ezren várnak arra, hogy elinduljanak az öreg kontinensre.
    Mint írták, fel kell készülni az új migrációs útvonalak létrejöttére, az embercsempészek ugyanis gyorsan alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez. Az elemzők szerint a határellenőrzések megerősítése nyomán népszerűbbé fog válni a hamis dokumentumokkal történő légi utazás.
    Az Európába érkező bevándorlók jelentős része ki van téve különböző visszaéléseknek, ide értve a szexuális kizsákmányolást is, ugyanis mielőbb rendezniük kell az embercsempészek felé fennálló tartozásaikat - írták az értékelésben.
    A jelentést készítő szakemberek szerint bár nincsen bizonyított kapcsolat az embercsempészet és a terrorizmus között, megnőtt a kockázata annak, hogy a külföldön harcoló terroristák a migrációs áradatot kihasználva próbáljanak Európába jutni.
    Az Europol igazgatója hangsúlyozta, az embercsempész-hálózatok felszámolásához fontos alaposan feltérképezni ezek működését. "A helyzetértékelés világos üzenetet küld az uniós tagállamoknak: a leghatározottabban fel kell vennünk a harcot ezen hálózatok ellen" - tette hozzá Rob Wainwright.