Nóra, Lili napja van. | 2020.07.11 | MNB középárfolyam:

Liberálisok: elfogadhatatlan a közoktatás teljes államosítása

2016-05-17 15:22:17

 

Elfogadhatatlan a közoktatás totális államosítása - reagált Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt ügyvivője kedden a köznevelési helyettes államtitkár nyilatkozatára.

 

    Sipos Imre a köznevelési kerekasztal ülése után közölte: az állam lesz a közoktatási intézmények működtetője és fenntartója az Országgyűlésnek benyújtandó törvényjavaslat értelmében.
    Bősz Anett szerint az állam rossz gazda, és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) példája alapján az erőszakos központosítás nem pusztán működési zavarokat okozott, de sok helyütt még az intézmény fenntartásával kapcsolatos feladatokat is képtelen volt ellátni. Úgy vélte, hogy az államosítás az eddigieknél is több működési zavart okoz majd.
    "Orbán Viktornak megosztott alattvalókra és végrehajtókra van szüksége, akik nem kérdeznek, nem ismerik a pozitív közösségi élményeket, és akik az iskolát egy centralizált, félelem mozgatta, sötét intézménynek ismerik, amely az államtól függ" - írta az ellenzéki politikus. Szerinte egy jó iskolarendszer decentralizált, az oktatás személyiségközpontú, képes heterogén csoportokat kezelni, és hozzásegít az esélyegyenlőség kialakulásához.