Izabella napja van. | 2020.07.12 | MNB középárfolyam:

Rendkívüli biztonsági intézkedések mellett zajlik a kínai parlament elnökének hongkongi látogatása

2016-05-17 15:20:36

 

Hongkongban több mint hatezer rendőrt mozgósítottak abból az alkalomból, hogy kedden háromnapos látogatásra érkezett a kínai csúcsvezetés harmadik embere, Csang Tö-csiang parlamenti elnök.

 

    A kínai különleges közigazgatási övezetben rendkívüli biztonsági intézkedésekkel igyekeznek a demonstrációkat, esetleges radikális tüntetőket távol tartani Csang Tö-csiangtól. Attól tartanak, hogy több mint tucatnyi tiltakozó csoport meglepetésszerű akciókkal zavarhatja meg a programot. A rendőrök még arra is felkészültek, hogy szükség esetén megakadályozzák, hogy a város egy ismert magaslati pontján tiltakozó feliratot helyezzenek el.
    Az egységek a legmagasabb fokú biztonsági intézkedések közepette egyes épületek belsejét, az utakat, a konvoj útvonalát szegélyező házak tetejét is átvizsgálták. Több helyütt, így Csang szálláshelye, a Grand Hyatt szálloda, vagy a kongresszusi és kiállítási központkörül biztonsági zónákat alakítottak ki. Egyes utakat lezárnak, a vízi közlekedés egyes járatait szüneteltetni fogják, van ahol az építkezéseket is leállították.
    A városi hatóságok ezekre a napokra hétfő estig négy eseményre adtak engedélyt, köztük tiltakozásokra is. Lesznek köztük olyanok is, amelyek azt követelik, hogy Peking fejezze be beavatkozását a hongkongi ügyekbe. Egyes radikális csoportok ugyancsak megmozdulásokra készülnek, de azokra nem kértek engedélyt.
    A South China Morning Post című helyi lap online jelentése szerint Csang kedden a déli órákban megérkezett és a repülőtéren elmondott rövid beszédében jelezte, útjának célja "nézni, hallgatni és beszélni".
    A házelnök kifejtette: a hongkongi társadalom minden rétegét igyekszik meghallgatni, kíváncsi rá, hogy ezeknek milyen javaslataik és elvárásaik vannak az "egy ország két társadalmi rendszer" és a "hongkongiak vezetik Hongkongot" elvek végrehajtásával kapcsolatban.
    Csang Tö-csiang hatékony válságkezelőként ismert. Az északkelet-kínai Csilin tartományban például az észak-koreaiak migrációját kezelte főnökei megelégedésére, Kuangtungban a SARS-járvány idején kapott feladatot, amit állítólag jól oldott meg és amikor Po Hszi-laj csungkingi párttitkár megbukott, az akkor éppen első miniszterelnök-helyettesi posztot betöltő Csangot helyezték oda, hogy konszolidálja a helyzetet. A párt legfelsőbb vezető testületébe 2012-ben került és felelőse lett a hongkongi és makaói ügyeknek. 2013-től az Országos Népi Gyűlés elnöke. 2014 januárjától a Nemzetbiztonsági Bizottságot is elnöklő államfő-pártfőtitkár, Hszi Csin-ping helyettese.