Nóra, Lili napja van. | 2020.07.11 | MNB középárfolyam:

Fónagy: a kormány a törvényesen dolgozó taxisok mellett áll

2016-05-17 14:21:49

 

A kormány a magyar jogszabályoknak megfelelően dolgozó, Magyarországon adót fizető taxisok mellett áll - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára kedden az MTI-nek.

 

    Fónagy János emlékeztetett, hogy az Országgyűlés kedd délután tárgyalja azt a törvénymódosítási javaslatot, amelynek célja a magyar jogszabályok semmibevételével, engedély nélkül végzett személyszállító tevékenység, közismert nevén az Uber további szankcionálása.
    Az NFM-előterjesztés szerint aki jogosulatlan diszpécsertevékenységet végez, vagy bár van jogosítványa diszpécserszolgálatra, de olyanoknak nyújtja, akiknek nincs személyszállítási engedélyük, annak az elektronikus adatszolgáltatását - vagyis a honlapját és az applikációját - a hatóság határozott időre letilthatja kifejezetten a jogosulatlan tevékenység megakadályozása érdekében.
    Az államtitkár hangsúlyozta ugyanakkor: a kormány támogatja az okostelefonos taxirendelést. "Baj akkor van, amikor ezt a korszerű eszközt egy jogosulatlan tevékenység támogatására használják fel" - fogalmazott.
    A törvénymódosítási javaslatnak része, hogy az engedély nélkül taxizó a rá kiszabott közigazgatási bírság mellett 9-re emelt büntetőpontot is kaphasson, így ismételt elkövetés esetén a pontjainak száma 18 lesz, amikor is a jogosítványt fél évre el kell venni. A gépkocsijának rendszámát első alkalommal szintén fél évre, újbóli elkövetésnél pedig 3 évre vennék el - ismertette a tervezett változtatásokat.
    A jogszabály-módosítás a kihirdetését követő 31. napon léphet hatályba.
    Fónagy János úgy fogalmazott: a kormány nem a korszerű lehetőségek ellen van, hanem tiszta versenyt szeretne biztosítani.