Nóra, Lili napja van. | 2020.07.11 | MNB középárfolyam:

Elindult az egészségügyi ápolók felzárkóztató szakképzési programja

2016-05-17 14:12:39

 

Elindult az egészségügyi ápolók felzárkóztató szakképzési programja, amelynek keretében több mint hétszáz ápoló szerezhet magasabb, az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) szerinti szakképesítést - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága kedden az MTI-vel.

 

    A közlemény szerint a program célja a régi típusú, általános ápoló és általános asszisztens szakképesítésű, de további szakképesítéssel nem rendelkező egészségügyi szakdolgozók képzettségi szintjének emelése, és az OKJ-s ápolói képesítés megszerzéséhez szükséges képzések biztosítása. Ezek az egészségügyi dolgozók az OKJ-ban nem szereplő szakképesítésük miatt a szakképesítés-ráépülésekbe nem csatlakozhatnak be, így nem tudnak speciális szakirányú képzettséget szerezni azokon a munkaterületeken, ahol dolgoznak vagy ahol a munkáltatójuk foglalkoztatni szeretné őket - írták.
    A képzés további, úgynevezett ráépített szakképesítés megszerzését is lehetővé teszi, így a szakdolgozó több munkakörben is alkalmazhatóvá válik. A programban - amelynek kedden volt a nyitórendezvénye - 766 dolgozó vesz részt - közölték.
    Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ mint projektgazda 69 kórházzal köt együttműködési szerződést annak érdekében, hogy a résztvevők ösztöndíjat, az őket helyettesítők pedig ezért díjazást kaphassanak.
    A több mint 1,8 milliárd forint összértékű projekt 2016. január 1. és 2018. december 31. között, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.