Tivadar napja van. | 2024.04.20

Szeretethíd Kárpát-medencei református önkéntes napok 286 településen

2016-05-17 12:23:56

A Szeretethíd Kárpát-medencei református önkéntes napokat az idén rendezi meg nyolcadik alkalommal a Magyar Református Szeretetszolgálat, a május 20-ai és 21-ei akcióra már több mint húszezer önkéntes jelentkezett - közölték a szervezők kedden sajtótájékoztatón, a debreceni Református Nagytemplomban.

    Fekete Károly tiszántúli református püspök, a találkozó fővédnöke azt mondta: az első "szeretethíd" Jézus Krisztushoz kötődik, aki "keresztkötéssel összekötötte a mennyei és a földi világot, s amiben a földi hiányt szenvedett, kárpótolta a mennyeivel". 
    A szeretethíd, a hálából való jócselekedet a református gondolkodásmód megnyilatkozása - fűzte hozzá a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, aki szerint "a Szeretethídon egymásra találók missziója semmivel sem pótolható".
    Fekete Károly elmondta: május 21-én jótékonysági sportnapot tartanak a debreceni Nagyerdei Stadion déli oldalánál. A program "szeretetfutással" kezdődik, süteményosztással, majd történelmi játékokkal folytatódik és különféle sportversenyekkel fejeződik be.
    Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke hozzátette: az idei Szeretethíd keretében a Kárpát-medence 286 településén 380 regisztrált csapat vesz részt az önzetlen segítségnyújtásban. Az elesettek segítése azonban nemcsak lehetőség, hanem kötelesség is az év minden napján - jegyezte meg.
    A Szeretethíd két napján az önkéntesek egyebek mellett étel- és ruhaosztással, ajándékokkal, énekléssel, játékokkal lepik meg a rászorulókat, egyes időseknek kitakarítják a lakását vagy vizet hordanak, máshol az elhagyatott templomok környékét teszik rendbe, szerveznek biciklitúrát, de építenek játszóteret is - sorolta Pál Sándor.
    Szentei Tamás, a debreceni polgármesteri hivatal kulturális osztályának vezetője közölte: az önkormányzat az idén 300 ezer forinttal támogatja a Szeretethíd helyi rendezvényeit.