Auguszta napja van. | 2024.03.29

Bírálták a török vezérkari főnököt, amiért tanú volt az elnök lányának esküvőjén

2016-05-17 09:33:32

 

Bírálat érte Hulusi Akart, a török hadsereg vezérkari főnökét az ellenzéki pártok és a média részéről, amiért Recep Tayyip Erdogan török elnök fiatalabbik lányának, Sümeyye Erdogannak múlt szombati esküvőjén a vőlegény, Selcuk Bayraktar tanújaként volt jelen.

 

    A vőlegény családja a Baykar konszernhez tartozik. Ez a cég a török hadiiparban tevékenykedik, egyebek között drónokat gyárt.
    A Sözcü című ellenzéki, kemalista napilap vasárnap azt kifogásolta, hogy a 64 éves tábornok azon a napon tanúskodott Erdogan lányának esküvőjén, amelyen katonákat temettek.
    Pénteken nyolc török katona halt meg a délkelet-törökországi Hakkari tartomány Cukurca körzetében a biztonsági erőknek a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyvereseivel lezajlott összecsapásai során.
    Levent Gök, a legfőbb ellenzéki tömörülés, a Köztársasági Néppárt (CHP) frakcióvezető-helyettese hétfőn kijelentette: "Olyan időszakot élünk, amelyben az elesett katonák emlékét tiszteletben tartva ünnepségeket, fogadásokat mondunk vissza. Ebben a témában sokkal figyelmesebbnek kellene lenni, hiszen a köztudatban ez már lelkiismereti kérdésnek számít, amelyen most csorba esett".
    A török haderő nyilatkozatban védte meg a vezérkari főnököt. 
    Hulusi Akar csak az anyakönyv aláírása és jókívánságainak kifejezése céljából vett részt a ceremónián - olvasható a szövegben. A közlemény mindazonáltal konstruktívnak nevezte a kritikákat, de arra szólította fel a véleményformálókat, hogy tartózkodjanak a bomlasztó kijelentésektől, tekintettel az ország terrorizmus ellen folytatott küzdelmére. Emlékeztetett arra, hogy a tábornok a szertartást néhány órával megelőzően részt vett az áldozatok búcsúztatóján.
    A legszigorúbb biztonsági intézkedések mellett, hatezer meghívott vendég jelenlétében, nagy pompával tartott ünnepségre tanúként ment el többek között Ahmet Davutoglu leköszönő miniszterelnök, Abdullah Gül korábbi államfő és Ismail Kahraman, a parlament elnöke is.
    Erdogannak két fia és két lánya van. Idősebbik lánya, Esra a török energiaügyi miniszter, Berat Albayrak felesége.
    Törökország délkeleti részében két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok a kurd milíciák és a biztonsági erők között. A török haderő december óta átfogó katonai akciót hajt végre a Kurdisztán elszakadásáért küzdő felkelők ellen. Az összecsapások során július óta a biztonsági erők több mint 400 tagja vesztette életét, és a PKK csaknem 5400 lázadóját ölték meg. Az 1984 óta tartó konfliktusban már mintegy 40 ezren vesztették életüket.