Gedeon napja van. | 2024.03.28

A legfelsőbb bíróság nem foglalt állást arról, hogy mindenki számára fedezni kell-e az abortusz költségeit

2016-05-17 06:04:15

 Az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróság nem foglalt állást és alsóbb szintű jogi ítélkezésre bízta, hogy az egészségbiztosításnak mindenki számára finanszíroznia kell-e a terhességmegszakítást.

    Az Obamacare néven ismertté vált egészségbiztosítási törvény egyik rendelkezése szerint az abortuszt finanszírozni köteles valamennyi, az alkalmazottjának egészségbiztosítást fizető munkaadó. A törvénynek ez a rendelkezése azonban elutasításra talált az egyházi és a közhasznú vallásos szervezeteknél, amelyek lelkiismereti okokból nem hajlandóak alávetni magukat a törvény e passzusának. Az egyik, apácákat tömörítő karitatív szervezet meg is támadta a legfelsőbb bírósághoz benyújtott folyamodványában a törvény e rendelkezését, s a taláros testület hétfőn hozott döntést az ügyben.
    Bár a döntés megszületésének részletei egyelőre még nem ismertek, a közszolgálati rádió által kiszivárogtatott részletek arra engednek következtetni, hogy a beadvány elfogadásához nem volt meg a bírósági szervezetben a többségi szavazat. A bírák ugyanis úgy döntöttek, hogy - tőlük szokatlanul - nem foglalnak állást. Visszaküldték a beadvány elbírálását alacsonyabb szintű jogi fórumhoz, s azt javasolták a feleknek, vagyis a kormányzatnak és a vallásos szervezeteknek, hogy próbáljanak olyan megállapodásra jutni, amely figyelembe veszi a vallásos szervezetek és emberek lelkiismereti megfontolásait és szabad vallásgyakorlatának jogát, de ugyanakkor garantálja azt is, hogy a nők "teljes és másokkal egyenrangú" egészségbiztosítást kapjanak a terhességmegszakítás esetében is.
    A döntés kihirdetése után a Fehér Ház szinte azonnal és elégedetten reagált: Barack Obama elnök szóvivője, Josh Earnest szerint "ez lehetővé teszi nők milliói számára szerte az országban, hogy hozzájussanak a szükséges egészségügyi ellátáshoz".
    Az Obamacare egyébként lehetővé teszi az abortusz finanszírozásával egyet nem értő - azt lelkiismereti okok miatt elutasító - munkaadóknak, hogy egészségbiztosítási szerződéseikbe ne "vegyék bele" abortusz-költségek fedezését, ehhez elegendő csak hivatalosan jelezniük ezt az illetékes hatóságoknak, s a költségeket átvállalják a biztosítótársaságok és az egészségügyi szolgáltatók. Egyes vallási szervezetek azonban még ezt is soknak tartják, mert szerintük ez is alapvetően ellentmond az általuk vallott értékrendnek.