Emma napja van. | 2024.04.19

Nyolcvanheten a felnőtt kötöttfogású bajnokságon

2016-05-15 06:51:04

Miskolcon, az egyetemi körcsarnokban gyűlt össze a felnőtt kötöttfogású birkózás színe java. A pénzdíjas rendezvényen 24 szakosztály, 87 birkózója küzdhetett a nyolc kiosztott bajnoki címért. A legtöbbet végül a Ceglédnek és a BVSC-nek sikerült begyűjteni, hiszen győzni tudott előbbi klubból Kozák István és Lőrincz Viktor, utóbbiból pedig Korpási Bálint és Kiss Balázs is.

Legnagyobb sztárjaink közül, az olimpiai kvótás Lőrincz Tamás, Bácsi Péter és Varga Ádám csak a nézőtérről követte figyelemmel a 2016. évi felnőtt kötöttfogású országos bajnokságot. A két szőnyegen lebonyolított megmérettetésen több, mint száz mérkőzés zajlott le. Itt-ott voltak fordulatos, izgalmas mérkőzések, de javarészt a papírforma igazolódott be a miskolci bajnokságon.

A www.sajomente.hu fotóit a megnyitóról a képre kattintva megtekintheti

59 kg - Az olimpiai bronzérmes Módos Péter a Kertvárosi SE színeiben a törökországi sikertelen kvalifikációs verseny után egy héttel vállalta az újboli fogyasztást és versenyzést, természetesen toronymagasan a súlycsoport élén birkózott, fantasztikus technikai tusos győzelmekkel jutott a fináléba, ahol a már veterán versenyzőnek számító Vasasos Turbucz István végül visszalépett ellene.

66 kg - Kozák István három évvel ezelőtti teljesítményét idézte fel, hiszen 2013-ban is az ő nyakába akaszhatták az aranyérmet és ezúttal is így történt, miután a ceglédi versenyző a döntőbe vezető úton többek között nagy riválisát, az erzsébetiek junior Eb-ezüstérmesét, Losonczi Ottót is legyőzte, majd a fináléban taktikus birkózással a fradista Krasznai Máténál is jobbnak bizonyult. A dobogó harmadik fokára Losonczi, valamint az ezúttal 66 kilogrammosok között szerencsét próbáló Knipli Csongor állhatott fel.

71 kg - Az Ej-ezüst és Eb-bronzérmes Korpási Bálint pályafutása ötödik bajnoki címét ünnepelhette Miskoclon, miután a magabiztos birkózással mindegyik mérkőzését megnyerte. Az aranyéremért korábbi klubtársát, a dorogi Jager Krisztiánt győzte le pontozással. A súlycsoport bronzérmeit ezúttal az újpesti Német István és a Pénzügyőr SE birkózója, Fritsch Róbert érdemelték ki.

75 kg - A sors ezúttal úgy döntött, hogy a kategória döntőjét előre hozza és a két legnagyobb esélyes, a csepeli Szabó Martin és a dorogi Lévai Zoltán már az elődöntőben küzdjön meg egymással. A várakozások szerint így is alakultak a mérkőzések, kettejük összecsapása azonban pontozásos csepeli győzelmet hozott, miután Szabó egyik fő specialitását, a lenti helyzetből történtő hátsó alsó emelését is eladta Lévain. Martin végül a döntőben is brillírozott, 11-0-ra a Honvéd Niké SE birkózóját, Molnár Pált is felül múlta, ezzel tovább növelte magyar bajnoki címeinek számát. A bronzcsaták során Lévai Zolit aztán a zalaegerszegi származású Tompa Miklós is meglepte és két vállra fektette, míg a másik ágon Sebestyén Zoltán a kategória második fonyódi érmét gyűjtötte be.

80 kg - Bár ez a súlycsoport volt az egyik legkisebb létszámú a szombati versenynapon, valamint a világ- és kétszeres Európa-bajnok Bácsi Péter sem szállt harcba, így is ki lehet jelenteni, hogy az országos bajnokság legerősebb mezőnye gyűlt össze. A bajnok végül az újpesti Szabó László lett, aki két erzsébeti ellenfelét, Nagy Pétert és Kéri Zoltánt is legyőzve jutott a döntőbe. A másik ágról Szabó Patrik érkezett az aranyéremért, miután Dr. Kun Renátónál bizonyult jobbnak a negyeddöntőben. Kettejük összecsapásán Laci 4-1-re diadalmaskodott, ezzel második magyar bajnoki címét ünnepelhette a felnőtt korosztályban, míg Kéri és Dr. Kun bronzérmet vehetett át a Magyar Birkózó Szövetség alelnökétől, a háromszoros világbajnok Komáromi Tibortól. A 80 kilogrammosok eredményhirdetésén a Ferencváros mestere, Széles József különdíjat adott át versenyzőjének, Renátónak, aki hosszú évek után ezen a bajnokságon fejezte be pályafutását. A jogászként doktorált ferencvárosi, 2005-ben, junior korosztályban világbajnoki ezüstérmes volt, míg a felnőttek között négyszeres magyar bajnoknak mondhatja magát.

85 kg - A fogadóirodák nem sok pénzt fizettek volna Lőrincz Viktor győzelmére, hiszen a ceglédi világ- és Európa-bajnoki bronzérmes a súlycsoport abszolút esélyese volt. Hozta is a papírformát, sorra győzte le ellenfeleit, majd a döntőben a másik ágról bejutott Gyurits Gergely ellen nem volt mérkőzése, hiszen a csepeliek szabadfogású birkózója visszalépett a küzdelemtől. A súlycsoport bronzérmeit a ceglédi Szuda Péter, valamint az U23-as Európa-bajnok Szilvássy Erik érdemelte ki.

98 kg - Bizonyára rengetegen várták a bajnokság egyik legérdekesebb küzdelmét, a Kiss Balázsvs Varga Ádám összecsapást, ám ezúttal ez elmaradt. Az újpesti Varga ugyan ott volt a megmérettetésen, de mivel az elmúlt héten összeszedett egy kisebb vállsérülést, így edzőjével, Martin Gáborral végül úgy döntöttek, hogy nem indítják el a pénzdíjas versenyen. Balázs azonban ott volt és ha már lefogyasztott a 98 kilóra, akkor már úgy volt vele, hogy meg is nyeri. A nap egyik legnagyobb ellenfele a fradista junior világ- és Európa-bajnok Németh Iván volt, aki a szombathelyi Magyar Nagydíj után ezúttal sem tudta meglepni a világbajnokot. Bronzérmes lett Kucsera Tibor a Vasas, valamint Mertse Ádám az ESMTK színeiben.

130 kg - A királykategóriában a válogatott címeres mezt viselő junior-világbajnok Lám Bálint a Mongóliában elszenvedett könyöksérülése miatt nem vett részt a bajnokságon, valamint a 41 éves Deák-Bárdos Mihály a hazai pálya ellenére úgy döntött, hogy most egy kicsit elég volt neki a küzdelmekből. Kettejük távollétében természetesen volt, aki kiérdemelte a bajnoki címet, méghozzá az erzsébetiek izomkolosszusa, Majoros Ármin Mózes. Az egri származású fiatal ember esélyt sem adott ellenfeleinek, mindegyik mérkőzését technikai tussal nyerte meg. Második lett ezúttal a még juniorkorú csepeli Almási Ferenc, míg bronzérmet vehetett át Balogh László és Csercsics Richárd.

A felnőtt kötöttfogású országos bajnokság győztesei:

59 kg: Módos Péter (Kertvárosi SE)
66 kg: Kozák István (Ceglédi VSE)
71 kg: Korpási Bálint (BVSC-Ganz-Jászkisér)
75 kg: Szabó Martin (Csepeli BC)
80 kg: Szabó László (Újpesti TE)
85 kg: Lőrincz Viktor (Ceglédi VSE)
98 kg: Kiss Balázs (BVSC-Ganz-Jászkisér)
130 kg: Majoros Ármin Mózes (ESMTK)

A felnőtt kötöttfogású országos bajnokság részleteit és teljes eredménylistáit ITT lehet megtekinteni!

A versenyen közreműködő bírók: Péter László (elnök), Weisz György, Kismóni János, Tóth János, Palásti Tibor, Szabó Bence, Bárdosi Sándor, Lukács Imre, Fék Szabolcs (versenyiroda), Tollár Dániel (versenyiroda).

(forrás és nyitókép http://birkozoszov.hu)