Emma napja van. | 2024.04.19

A jövő héten vizsgálja a magyar államadós-besorolást a Fitch Ratings

2016-05-13 18:14:00

 

A jövő héten vizsgálja a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő idei felülvizsgálati menetrendjében ez lesz a szuverén magyar besorolások első értékelése, és londoni elemzők szerint nem kizárt, hogy a cég már most visszaemeli a befektetési ajánlású kategóriába a magyar osztályzatokat.

 

    A Fitch május 20-ra tűzte ki a magyar adósosztályzat vizsgálatát, a következő alkalommal november 18-án veszi ismét napirendre Magyarországot.
    A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül a Moody's Investors Service három, a Fitch Ratings és a Standard & Poor's két időpontot jelölt ki a magyar besorolások idei vizsgálatára.
    A Moody's első időpontja március 4-én volt, ám a cég akkor nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását, sem annak - egyébként felminősítés lehetőségére utaló pozitív - kilátását, így nem is jelentett be módosításokat.
    A Moody's idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország legközelebb július 8-án, utána november 4-én szerepel.
    A Standard & Poor's március 18-án változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország besorolását, és legközelebb szeptember 16-án vizsgálja az országot.
    A három nagy hitelminősítő közül a Moody's és a Fitch tart érvényben pozitív kilátást a magyar adósbesorolásokra.
    Mindhárom cég jelenleg egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó - az S&P és a Fitch "BB plusz", a Moody's "Ba1" - besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot. 
    A Standard & Poor's tavaly márciusban - a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon, az azóta is érvényes stabil kilátás pozitívra javítása nélkül - emelte egy fokozattal "BB plusz"-ra a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolásait.
    Az S&P tavaly márciusi osztályzatjavításával került a magyar államadós-osztályzat mindhárom hitelminősítőnél azonos szintre.
    A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai a közép-európai EU-térségre összeállított, pénteken ismertetett heti előrejelzésükben valószínűnek nevezték, hogy a Fitch a jövő héten a befektetési ajánlású kategóriába sorolja át Magyarországot. A ház szerint ezt indokolná a magyar gazdaság alapmutatóinak jelentős javulása, és az, hogy stabilabbá vált a makrogazdasági politika.
    A Bank of America-Merrill Lynch elemzői szerint a felminősítést a piacok már beárazták, ezért egy ilyen lépés semleges hatást gyakorolhat a magyar befektetési eszközökre, ám ha elmarad a felminősítés, az ronthatja a hangulatot a helyi állampapírpiacon.
    A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport minap Londonban ismertetett havi helyzetértékelésében Magyarországról szintén azt állapította meg, hogy az elmúlt években stabilabbá és kiszámíthatóbbá váltak a gazdaságpolitika elemei, javult a külső fizetési helyzet és konszolidálódott a költségvetési politika.
    A ház szerint ezek azok a fő tényezők, amelyek valószínűsítik, hogy az ország az idén visszanyeri befektetési ajánlású besorolását.
    A JP Morgan elemzői szerint 2016-ban a Fitch és a Moody's részéről várható ilyen döntés, mivel ez a két hitelminősítő tart érvényben felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást a magyar szuverén osztályzatra.
    A ház szerint az várható volt, hogy a Moody's - amely csak tavaly novemberben javította pozitívra a magyar besorolás kilátását - az idei első, márciusban végrehajtott felülvizsgálaton még nem javította az osztályzatot, de a júliusban és novemberben esedékes következő vizsgálatok valamelyikén már a felminősítés mellett dönthet.
    A Fitch Ratings azonban már tavaly május óta pozitív kilátással tartja nyilván a magyar államadós-besorolást, így "valószínűnek tűnik", hogy a május 20-i felülvizsgálat eredményeként felminősíti Magyarországot - vélekedtek a JP Morgan elemzői.
    A Morgan Stanley pénzügyi szolgáltató csoport elemzői legutóbbi előrejelzésükben 60 százalékos esélyt adtak arra, hogy a Fitch a jövő pénteki felülvizsgálat eredményeként felminősíti Magyarországot.
    A Morgan Stanley elemzői is azt emelték ki, hogy a Fitch már egy éve pozitív kilátást tart érvényben a magyar államadós-osztályzatra. A ház szerint emellett adósminősítési szempontból kedvező a bankadó csökkentése, és az Erste Bank Hungary 15 százalékának megvásárlásáról minap bejelentett döntés is.