Andrea napja van. | 2024.04.18

Az adóváltozásokról tárgyal a parlament

2016-05-13 06:01:08

 

A kormány több mint harminc törvényt módosító tavaszi adócsomagjának általános vitájával folytatódik ma az Országgyűlés munkája.

 

    Az ülésnap reggel 8 órakor kezdődik és elsőként kerül terítékre az a javaslat, amelyet a kormányzati ciklus egyik legnagyobb jelentőségű adójavaslatának nevezett Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára. Közlése szerint az állam 55 milliárd forint bevételről mond le az indítványban szereplő áfacsökkentéssel. 
    A kabinet a baromfihús, a friss tej és a tojás áfakulcsát 5 százalékra csökkentené, az éttermi szolgáltatások áfáját 2017-től 18 százalékra, majd 2018-tól 5 százalékra változtatná, az internetszolgáltatás forgalmi adója pedig 18 százalékra mérséklődne.
    A kormány javasolja továbbá, hogy a kétgyermekesek családi adókedvezménye 5 ezer forinttal, 30 ezer forintra emelkedjen, ami 15 milliárd forintot hagyna 350 ezer családnál.
    A kabinet emellett a világpiaci ár változásához kötné az üzemanyag jövedéki adójának mértékét, a többletbevételt pedig az utak - elsősorban alsórendűek - felújítására költenék. A dohány jövedéki adója is emelkedhet, a kormány uniós előírásokra hivatkozva 29 százalékos emelkedést tervez a jövő év végéig.
    Az adóváltoztatások tárgyalását követően a képviselők általános vitát tartanak az idei költségvetés módosításáról, valamint a jövő évi büdzsé megalapozásáról szóló javaslatról is.