Gedeon napja van. | 2024.03.28

Útnak indították Budapestre az első felújított metrószerelvényt Oroszországból

2016-05-12 18:39:00

 

Befejezte a budapesti 3-as metró első szerelvényének felújítását az orosz Metrovagonmas. A hat vagont útnak indították Budapestre.

 

    Az orosz cég honlapján szerdán megjelent tájékoztatás szerint a felújítás után jelentősen növekedett a szerelvény megbízhatósága, könnyebbé vált a karbantartása, csökkent az energiafogyasztása. A szerelvény kényelmesebbé és esztétikusabbá vált, javultak a metróvezetők munkafeltételei. Teljesen felújították a vagonok utasterét, a vezetőfülkét és a műszerfalat, valamint korszerűsítették a vezérlő, a videomegfigyelő és a biztonsági rendszert. 
    A BKV és a Metrovagonmas tavaly augusztusban írta alá a budapesti 3-as metróvonal járműparkjának korszerűsítéssel egybekötött felújításáról, valamint az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások és eszközök szállításáról szóló szerződést. 
    Az orosz cég 219,1 millió euróért végzi el a 37 - egyenként hat kocsiból álló - szerelvény felújítását. A járművek garantált élettartama 25 év.
    A budapesti közlekedési társaság 2014 novemberében írt ki tendert a 3-as metró vagonjainak felújítására. A tavaly július 8-án kihirdetett döntést, miszerint a Metrovagonmas nyerte meg a pályázatot, az érvénytelen ajánlat miatt kizárt Skinest Rail észtországi cég megtámadta. A Közbeszerzési Döntőbizottság azonban engedélyezte a szerződés megkötését.