Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2016-05-12 13:55:13

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

 


    Időjárási helyzet Európában 
    ---------------------------
    Izland térségében anticiklon helyezkedik el, ami miatt arrafelé szokatlanul eseménytelen az idő. Ugyancsak magasnyomás alakítja Finnország és a Balti térség időjárását, azonban ott a derült éjszakákon még fagypont alá csökken a hőmérséklet, délután pedig 12 és 20 fok közötti értékeket mérnek. Európa többi részén ezzel szemben alacsonynyomású légörvények helyezkednek el, változékony, sokfelé csapadékos az idő. A Kelet-európai-síkság északi felén örvénylik egy ciklon, amelynek keleti, meleg oldalán több helyen 25 fok fölé melegszik a levegő, míg a nyugati részén már északi áramlással hideg légtömeg érkezik, és többnyire 10 fok alatt marad a csúcshőmérséklet. Nagykiterjedésű ciklon található Franciaország feletti középponttal, amely Délnyugat-Európa mellett az Alpok és az Adria térségére is hatással van, de előoldalán a Balkán-félsziget és Közép-Európa fölé is nagy nedvességtartalmú levegő áramlik. Emiatt az említett helyeken sok a felhő, sokfelé esik az eső, a Földközi-tenger nyugati medencéjében több mérőállomáson 10-20 mm-es napi csapadékösszeg is előfordul. Fülledt idő van, a sok eső 18-25 fokos maximum-hőmérséklettel párosul. Péntek estig ez a légörvény, illetve annak okklúziós frontja átvonul a Kárpát-medence felett, ami miatt itt is jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás. Felhős lesz az ég, csak rövid időszakokra bukkanhat elő a nap.
    
    Várható időjárás az ország területén csütörtök estig
    ----------------------------------------------------
    Nagyrészt erősen felhős lesz az ég, de főként éjszaka és péntek délelőtt kevésbé felhős időszakokra, illetve területekre is számíthatunk. Több hullámban országszerte várható eső, zápor, zivatar, néhol jégesővel. Jó néhány helyen kiadós mennyiségű csapadék valószínű. Az eleinte többfelé élénk, néhol erős délkeleti szél délnyugatira fordul és többfelé megerősödik, főként délen és zivatarban viharos lökések kísérhetik.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 15 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 16 és 22 fok között valószínű.