Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szlovákiában minden nyolcadik ember a szegénységi küszöb alatt élt tavaly

2016-05-12 12:32:54

 

Szlovákiában a tavalyi évben mintegy 640 ezren - megközelítőleg minden nyolcadik ember - éltek a szegénységi küszöb alatt - derült ki az ország statisztikai hivatala (SÚSR) által csütörtökön közzétett adatokból.

 

    A felmérésből kiderült, hogy a szegénységi küszöb alatt élőknek az összlakossághoz viszonyított aránya 12,3 százalékos volt, ez éves szinten enyhe mértékű, 0,3 százalékpontos csökkenést mutat.
    Tavaly Szlovákiában a szegénységi küszöb az egyszemélyes háztartások esetében évi 4158, vagyis havi 347 euró (mintegy 109 ezer forint) volt. Az ennél alacsonyabb havi tiszta bevételből gazdálkodó, egyedül élő személy már a szegénység által veszélyeztetettnek számított.
    Az adatokból kitűnik, hogy az országban a munkanélküliek számítanak a szegénység által leginkább veszélyeztetebbeknek: 45,7 százalékuk él szegénységi küszöb alatt. Ez mindazonáltal 3 százalékkal kisebb érték a tavalyinál.
    Az egyes háztartások típusai szerint a szegénység veszélyének leginkább a három és annál több gyermekes családok voltak kitéve. Ennek a csoportnak a 32,9 százaléka élt a szegénységi küszöbnél alacsonyabb jövedelemből, ami 4,5 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. A második legveszélyeztetettebb csoport a gyermekeiket egyedül nevelő szülőké, ilyen családokban csaknem minden harmadik (29,7 százalék) ember élt a szegénységi küszöb alatti jövedelemből.