Auguszta napja van. | 2024.03.29

KSH: tovább lassult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése márciusban

2016-05-12 12:24:00

 

Márciusban a mezőgazdasági termelői árak 2,0 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest a februári 2,8 százalék után - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 

    A növekedést a növényi termékek árának 7,4 százalékos emelkedése okozta, miközben az élő állatok és állati termékek ára 7,1 százalékkal csökkent.
    A gabonafélék termelői ára 0,4 százalékkal mérséklődött márciusban az előző havi 2,3 százalékos növekedést követően. A búza ára 14 százalékkal esett vissza, a kukorica ára ellenben 8,3 százalékkal nőtt. A gyümölcsfélék termelői ára 25,3, a burgonyáé 45,2 százalékkal emelkedett.
    Az élő állatok termelői ára 5,8, az állati termékeké 10,1 százalékkal alacsonyabb volt a tavaly márciusinál. A tej ára 12 százalékkal csökkent, így a felvásárlási ár márciusban 76 forint volt literenként, ami februárhoz mérten is 2 forinttal kevesebb volt.
    Az első negyedévben átlagosan 2,8 százalékkal voltak drágábbak a mezőgazdasági termékek, a növényfélék ára 7,9 százalékkal emelkedett, míg az élő állatok és állati termékek ára 5,8 százalékkal esett vissza.
    Az élőállat és állati termékek közül csak a liba és a pulyka ára emelkedett, 14,3 és 0,2 százalékkal, miközben a tej ára 13 százalékkal, a vágósertés és vágóbaromfi ára pedig 7,3, illetve 2,2 százalékkal csökkent. A gabonafélék ára 1,8 százalékkal volt magasabb, mint a múlt év első negyedévében, a zöldségek termelői ára pedig 20,1 százalékkal emelkedett.
    Január-márciusban a mezőgazdasági termelés ráfordítási árai az előző év azonos időszakához viszonyítva 0,2 százalékkal voltak alacsonyabbak, ami a folyó termelő felhasználás árszínvonalának 0,5 százalékos csökkenéséből, és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 2,1 százalékos növekedéséből tevődött össze.
    A folyó termelő felhasználás árszínvonalának mérséklődése az energia és a műtrágyák árának 10, illetve 3,4 százalékos csökkenéséből, valamint az állatgyógyászati termékek árának 2,2, a takarmányok árának 4,1, továbbá a növényvédő szerek árának 4,0 százalékos növekedéséből adódott - írta a KSH.
    A mezőgazdasági felhasználású energia ára átlagosan 10,4 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. A növényvédő szerek ára 4, az állatgyógyászati készítmények ára 2,2 százalékkal volt magasabb az első negyedévben, mint egy évvel ezelőtt.
    A mezőgazdasági termelőiár-index és ráfordításiár-index hányadosa, az agrárolló január-márciusban 103,0 százalék volt - közölte a KSH.