Auguszta napja van. | 2024.03.29

KSH: márciusban másodszor csökkent az ipari termelés idén

2016-05-12 10:20:00

 Márciusban az ipari termelés volumene 4,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a munkanaphatással kiigazított adatok 2,4 százalékos csökkenést mutatnak - erősítette meg csütörtökön kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

    Januárban 0,2 százalékos csökkenést, februárban viszont 6,3 százalékos növekedést mutatott az ipari termelés éves összevetésben a nyers adatok szerint. Az első negyedévben az ipari termelés mindössze 0,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.
    Az előző hónappal összehasonlítva az ipari kibocsátás 1,1 százalékkal csökkent márciusban a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint. A havi adat ötödik hónapja mutat csökkenést.
    A feldolgozóipar belföldi értékesítésnek volumene 2,5, az exportszállításoké 4,8 százalékkal, ezen belül a járműipari export 8,6 százalékkal elmaradt a tavaly márciusitól.
    A feldolgozóipari termelés közel egyharmadát kitevő járműgyártás kibocsátása 6,7 százalékkal visszaesett, ezen belül a közúti gépjármű gyártása számottevően, 14,4 százalékkal csökkent, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása ugyanakkor 2,7 százalékkal nőtt. A gyengébb teljesítmény az iparág új rendelésmutatóiban is tükröződik, az új rendelések 7,2 százalékkal maradtak el a tavaly márciusitól.
    A feldolgozóipari termelésből 12 százalékkal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 4,0 százalékkal bővült. Kiugróan, 33 százalékkal emelkedett az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása. Az elektronikus fogyasztási cikkek gyártása 1,8 százalékkal nőtt, a híradás-technikai berendezés gyártása 1,0 százalékkal mérséklődött. A számítástechnikai termékek exportja viszont márciusban 4,6 százalékkal nőtt és az első kéthavi szárnyalásnak köszönhetően 14,1 százalékos növekedést ért el ez első negyedévben.
    A feldolgozóipari termelés több mint 10 százalékát képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 1,6 százalékkal mérséklődött az összes értékesítés 39 százalékát adó külpiaci eladások 4,5 százalékos csökkenése miatt, a hazai eladások ugyanakkor 2,3 százalékkal nőttek.
    A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 6,9 százalékkal csökkent tavaly márciushoz képest. Az új belföldi rendelések 0,4 százalékkal nőttek, azonban az új exportrendelések 7,9 százalékkal visszaestek. Az összes rendelésállomány 5,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a belföldi megrendelések 9,3, az export rendelések 4,9 százalékkal nőttek.