Emma napja van. | 2024.04.19

Heves vita folyik az elnöki rendszerről Törökországban: ellenzéki vezető szerint vérontáshoz vezethet a lépés

2016-05-11 19:53:26

 

Vérontás nélkül nem vezethető be a végrehajtói elnöki rendszer Törökországban - hangoztatta szerdán Kemal Kilicdaroglu, a legfőbb ellenzéki tömörülés, a Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke a Törökországi Kamarák és Tőzsdék Szövetségének (TOBB) 72. közgyűlésén.

 

    A CHP elnöke Ahmet Davutoglu török miniszterelnök közeledő távozására is kitért: "Davutoglut kétszer is kormányfővé választották, először tavaly június 7-én, majd az előrehozott parlamenti szavazáson november 1-én. Egyik reggel szólították és arra kérték, hogy hagyja ott a posztját. Miért? 23 millió 600 ezer török állampolgár szavazott rá és valaki azt mondta neki, hogy lépjen vissza. Ez a demokrácia? Kinek áll jogában ekkora bizalmat a kukába dobni?"
    Kilicdaroglu kijelentései azonnal nagy port kavartak a török közéletben.
    Bülent Turan, a kormányon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) frakcióvezető-helyettese "trágárnak" nevezte az ellenzéki politikus szavait. Kiemelte: "sajnálatos, hogy a Török Köztársaság alapítója, Musztafa Kemal Atatürk történelmi pártja idáig jutott. Kíváncsian várjuk, hogy mit fog tenni a vezető: kivégezteti az elnöki rendszert támogató képviselőket és állampolgárokat? Gázkamrákba zárja őket, mint a nácik? Ilyen laza nyelvet használ Kilicdaroglu."
    Turan nyomatékosította: ebben az országban csak a nép dönthet a rendszerváltásról, márpedig a józan ész nem ül fel a CHP polgárháborús fenyegetésének.
    Mustafa Elitas gazdasági miniszter kérdőre vonta Kilicdaroglut. "Az ég szerelmére, lehet vérrel alkotmányt módosítani? Lehet egy népet így megfenyegetni? A legfőbb ellenzéki párthoz méltó az ilyen? Esetleg puccsra készül?" - fejtette ki Elitas. 
    Ömer Celik, az AKP szóvivője Kilicdaroglu megnyilvánulását "rendkívül súlyosnak" minősítette. Celik reményét fejezte ki, hogy az ellenzéki vezető "korrigálja" véleményét. - Nagy balszerencse Törökország számára a CHP kommunikációja, amelyet még a párton belül is sokan kritizálnak - vélte a kormánypárti szóvivő.
    Ahmet Davutoglu kormányfő múlt csütörtökön jelentette be, hogy nem indul az AKP pártelnöki tisztségéért a május 22-re kitűzött rendkívüli kongresszuson és ezzel automatikusan lemond a miniszterelnöki pozíciójáról is. Davutoglu a bejelentés előtti nap, szerda este Recep Tayyip Erdogan török államfővel találkozott.