Auguszta napja van. | 2024.03.29

Több tízezren ünnepeltek Donyeckben a szakadár népköztársaság kikiáltásának évfordulóján

2016-05-11 20:11:00

 

Mintegy hetvenezren gyűltek össze szerdán a donyecki Lenin téren, hogy megünnepeljék az önkényesen kikiáltott népköztársaság "függetlenné válásának" második évfordulóját - jelentette a DAN szakadár hírügynökség.

 

    Olekszandr Zaharcsenko, a donyecki szakadárok vezetője köszöntőbeszédében azt mondta, hogy "fegyverrel a kezükben kellett megvédeniük saját földjüket". "Az ellenség azt mondta: nem húzzuk ki egy hónapig, fél évig, egy évig. Kihúztuk. Az ellenségeink gazdasági és politikai blokáddal próbálnak megsemmisíteni bennünket. Testvéreim, mi együtt legyőzhetetlenek vagyunk" - hangoztatta Zaharcsenko. 
     Denisz Pusilin, a donyecki "parlament" elnöke az összegyűltek előtt kijelentette, hogy két évvel ezelőtt "ellenálltak a számukra idegen ideológiának". "Elkezdtük a történelmet első kézből, nagyapáinktól tanulni" - fűzte hozzá. 
    2014. május 11-én az ukrán törvényekkel ellentétes népszavazást tartottak a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyékben az Ukrajnától való elszakadásról. A szabálytalanságokkal teli referendumokon a Moszkva által támogatott donyecki szakadárok szerint nagy fölénnyel győztek a függetlenségpártiak. A két kikiáltott népköztársaságot azonban máig egyetlen állam sem ismerte el hivatalosan, még Oroszország sem. 
    A luhanszki népköztársaságban egy nappal később, május 12-én ünneplik a függetlenné válást az ottani népszavazás eredménye kihirdetésének napján.