Gedeon napja van. | 2024.03.28

Támogatás élvonalbeli kutatási projekteknek az újabb uniós megmérettetésért

2016-05-11 18:10:00

 

A Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal 135 millió forintos támogatásban részesített három magyar, a matematika, az idegtudomány és a biológia területét érintő projektet, amelyeket az Európai Kutatási Tanács (ERC) legjobbak közé sorolt, de forráshiány miatt elutasított - közölte az NKFI Hivatal az MTI-vel szerdán.

 

    A pályázati konstrukció áthidaló finanszírozást nyújt az ERC pályázaton is legjobbak közé sorolt felfedező kutatásoknak, hogy a kutatók magyar fogadóintézményben, kiszámítható körülmények között készülhessenek egy újabb ERC-pályázat benyújtására és ne kényszerüljenek megszakítani vagy külföldön folytatni tudományos munkájukat. Közölték: az ERC_HU_15 pályázati felhívás újra megnyílt, az újabb pályázatokat szeptember 30-ig lehet benyújtani.
    A májusi döntés alapján egyenként 45 millió forintos támogatást nyert projektek egyike az internetes adatbázisok biztonságos alkalmazásához elengedhetetlen kriptográfia az egész számok mélyebb megértésére építve fejlődhet, ennek vizsgálatára Harcos Gergely - az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetének munkatársa - vezetésével Sajátformák becslése aritmetikus sokaságokon címmel indul kutatási program.
    A másik támogatott projekt az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet Lendület Idegi Jelátviteli Kutatócsoportja Makara Judit vezetésével az agy kivételes információfeldolgozási és tárolási képességét megalapozó sejt- és hálózati szintű mechanizmusok megértésére törekszik.
    A harmadik támogatott program a soksejtűség kialakulásához vezető evolúciós lépések megértéséhez járul hozzá a Nagy G. László vezetésével az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézet Gomba Genomika és Evolúció Csoportjának A soksejtű gombák evolúciós eredetének vizsgálata filogenetikai és genomikai módszerekkel című projektje.
    A hivatal közölte: tavaly és 2016-ban összesen 450 millió forintos keretösszeg biztosított a pályázat finanszírozására a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból. A pályázatok az erre a célra kialakított elektronikus pályázati felületen a keret kimerüléséig, a meghirdetett felhívást követő döntés után folyamatosan, de legkésőbb 2016. december 31-ig nyújthatóak be. A jelenleg még rendelkezésre álló, megpályázható keretösszeg 90 millió forint. Ennek kimerülését követően a hivatal a 2016-ban az ERC_HU_16 felhívás meghirdetését tervezi.