Ervin napja van. | 2024.04.26

Újra látható Pázmány Péter miseruhája az esztergomi Bazilika kincstárában

2016-05-11 11:37:24

 

Egyéves restaurálás után újra megtekinthető Pázmány Péter 1600-as évekből származó miseruhája az esztergomi Bazilika kincstárában - mondta el az intézmény igazgatója szerdán az MTI-nek.

 

    Németh János tájékoztatása szerint a miseruha helyreállítási munkálatait Isa Mariann, a Főszékesegyházi Kincstár textil-restaurátora végezte. A ruhát szétfejtette hat részre, a sérült virág és indamotívumokat selyemszállal rögzítette. A speciális tisztítás után összeállította a különbontott részeket, így miseruha újra eredeti állapotában látható a kincstárban.
    A ruha anyaga lazacszínű taft, elejét és hátsó részét keskeny ezüstpánt osztja három függőleges mezőre. Mindkét oldalát azonos mintájú, virágos hímzés díszíti. A középső részen leveles indákból és virágokból alkotott dísz húzódik, míg a két szélső mezőben elszórt virágok - liliom, margaréta, írisz, rózsa, tulipán, szegfű és gránátalma - tűnnek elő.
    A miseruha hímzése nagyon tarka, többek között lila, sárga, kék, rózsaszín és zöld színt használt készítője, hatásukat fokozza az erős árnyalás. A virágok közepét ezüst- és aranyfonallal hímezték ki. Pázmány Péter címere a hátsó rész alján található: kék mezőben három fehér strucctoll, felette bíborosi kalap.
    Pázmány Péter virágdíszes, címeres miseruháját május 29-én, vasárnap délután három órakor ingyenes tárlatvezetés lehet megtekinteni a bazilika kincstárában.