Emma napja van. | 2024.04.19

New York: a béke és a biztonság új kihívásairól vitáznak az ENSZ-közgyűlés tanácskozásán

2016-05-10 19:16:00

 

Mogens Lykketoft, az ENSZ-közgyűlés dán származású elnöke kedden megnyitotta a világszervezet kétnapos tanácskozását, amelyen a világszervezet tagországainak külügyminiszterei a nemzetközi békét és biztonságot fenyegető veszélyekről folytatnak eszmecserét. 

 

    A helyi idő szerint kedd délelőtti órákban mások mellett az egyiptomi és a svéd külügyminiszter fejtette ki álláspontját a nemzetközi biztonságot fenyegető veszélyekről és elhárításuk lehetőségeiről. 
    A konferencián - amelynek ötlete Lykketoft elnöktől származik - a résztvevők nemcsak a nemzetközi béke és biztonság aktuális kihívásairól fejtik ki véleményüket, hanem számba veszik az ENSZ lehetőségeit és eszközeit is e kihívások megoldásához. 
    A résztvevők panelbeszélgetésekben vitatják meg a világszervezet békefenntartó tevékenységének eddigi eredményeit, az ENSZ-békefenntartók konkrét tevékenységét, e  munka esetleges átszervezésének, megújításának esélyeit és módjait. Újdonság a nemzetközi biztonságról tartott eszmecserék témái között: a nők szerepvállalása a békefenntartásban.     Elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy ezt a tematikus konferenciát éppen akkor tartják, amikor a világ döntéshozói azt mérlegelik, hogyan is valósítható meg az ENSZ ambiciózus és átfogó tervezete a fenntartható fejlődésről, illetve a párizsi klímakonferencián elfogadott és pár héttel ezelőtt az ENSZ székházában állam-, és kormányfők által alá is írt klímavédelmi egyezmény. A keddi tanácskozáson informális egyeztetések várhatóak az idén megválasztandó új ENSZ-főtitkár személyéről is. 
    A konferencia keddi ülésén a nemzetközi biztonságot érintő új kihívásokról tart beszédet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is.