Emma napja van. | 2024.04.19

Európai Parlament: az uniós kritériumok szerint Kína nem számít piacgazdaságnak

2016-05-10 18:53:00

 

Az uniós kritériumok szerint Kína nem számít piacgazdaságnak, az országban működő vállalatok jelentős állami támogatásokban részesülnek, az alacsony exportárakat nem a kereslet és kínálat törvényei alakítják - hangsúlyozták politikai hovatartozástól függetlenül a képviselők az Európai Parlament (EP) keddi strasbourgi plenáris ülésén.

 

    A tisztességtelennek minősülő kínai verseny kezeléséről szóló vitában a hozzászólók többsége kiemelte, hogy Kína exportra szánt termelési többletkapacitása komoly gazdasági károkat okoz az Európai Uniónak, különösen az acéliparban, ahol dolgozók százezrei féltik a munkájukat.
    Számos EP-képviselő arra kérte az Európai Bizottságot, hogy sürgősen álljon elő új dömpingellenes intézkedési javaslattal, mások viszont amellett érveltek, hogy egyértelművé kell tenni: Kína nem biztos, hogy megkapja a piacgazdasági státuszt.
    "Az acélipari válságot kiemelten kezeli az Európai Bizottság" - szögezte le Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos, aki szerint egyértelmű, hogy Kína nem piacgazdaság.
    Hozzátette: a bizottság olyan javaslaton dolgozik, amely megfelel a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) szabályainak, ugyanakkor erős kereskedelmi védelmet biztosít az európai cégek számára. A politikus ígéretet tett arra, hogy a biztosok kollégiuma még a nyári jogalkotási szünet előtt megtárgyalja az ügyet.
    A soros uniós elnökség képviseletében Jeannine Hennis-Plasschaert holland védelmi miniszter elmondta, hogy az EU-tagországok külügyminiszterei március 13-án egyeztetnek a kérdésről.
    Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője azt közölte, hogy "bár Kína tett jelentős lépéseket a piacgazdasági működés felé, továbbra sem biztosítottak az egyenlő verseny feltételei. Ennek következtében nemcsak jogosak, hanem szükségesek is a kínai dömpinget kizáró, az európai piacot védő intézkedések".
    A képviselő szerint a helyzet különösen súlyos az acélipar esetében, ahol az egyenlőtlen piaci verseny végképp tönkreteheti az európai vállalkozásokat. Mint hangsúlyozta, "ezen a területen különösen igaz, hogy a tagállamok egyedül tehetetlenek, csak az Európai Unió közös fellépésével lehet megvédeni a munkahelyeket, és garantálni a piac megfelelő működését".