Tivadar napja van. | 2024.04.20

Kövér: sikertörténet a Koreai Köztársasággal kialakított dinamikus együttműködés.

2016-05-10 18:26:00

 

Sikertörténetként értékeljük az elmúlt 27 esztendőt, az ez idő alatt Magyarország és a Koreai Köztársaság között számos területen kialakult dinamikus együttműködést és a kétoldalú kapcsolatainkban az utóbbi egy évben bekövetkezett páratlanul gyors fejlődést - mondta kedden Szöulban Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki Hvang Kjo Ahn-nal, a Koreai Köztársaság miniszterelnökével tárgyalt. A tárgyalásokról Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke tájékoztatta az MTI-t. 

 

    Magyarország különleges helyet foglal el a Koreai Köztársaság kapcsolatrendszerében, hiszen 1989-ben a kelet-európai országok közül elsőként vette fel a diplomáciai kapcsolatokat Dél-Koreával - mondta Hvang Kjo Ahn miniszterelnök. 
    A kormányfő reményét fejezte ki, hogy a magyar parlamenti delegáció jelenlegi látogatása is hozzájárul ahhoz, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által meghirdetett keleti nyitás politikája révén tovább erősödnek a két ország kapcsolatai, hozzájárulva ahhoz, hogy az európai piacok mellett a Távol-Kelet is a magyar gazdaság egyik fontos növekedési forrásává váljon.
    Kövér László megerősítette, hogy a magyar kormányzat stratégiai partnerként tekint Dél-Koreára ezen - nemzeti konszenzuson alapuló - célok megvalósításában. Az Országgyűlés elnöke kiemelte, hogy hazánk a Koreai Köztársasággal kereskedelmi és befektetési szempontból is az egyik legszorosabb kapcsolatot alakította ki az ázsiai térségben. Harminc dél-koreai vállalat több mint 23 ezer embernek ad munkát Magyarországon, a befektetések értéke pedig meghaladja a 2 milliárd dollárt. Miután a nagyvállalatok -, mint a Samsung vagy a Hankook Tyres - kitaposták az utat, a következő fázisban reményeink szerint kis és közepes dél-koreai vállalkozások is megtelepednek Magyarországon, különös tekintettel a dinamikusan fejlődő innovatív ágazatokra. 
    Hvang Kjo Ahn kormányfő tárgyalópartnere figyelmébe ajánlotta Dél-Koreának az infrastruktúra fejlesztése terén szerzett komoly tapasztalatait, amelyeket közös projektekben lehetne hasznosítani.
    Magyarország következetesen és határozottan támogatja a Koreai Köztársaság kormányának Észak-Korea irányában folytatott politikáját, és a jövőben is minden nemzetközi fórumon szót fog emelni Észak-Korea nukleáris programja és atomrobbantási kísérletei ellen, amelyek a regionális és a nemzetközi békét egyaránt veszélyeztetik - mondta a házelnök.
    Hvang Kjo Ahn miniszterelnök köszönetét fejezte ki a magyar kormányzatnak azért, hogy Magyarország rendkívül gyorsan ítélte el az észak-koreai provokációkat.
    Kövér László szerdán Japánban folytatja ázsiai hivatalos látogatását. Tokióban audiencián fogadja őt Akihito császár, tárgyal Abe Sindzó japán miniszterelnökkel, Jamazaki Maszaakival, a japán parlament felsőháza és Osima Tadamorival, az alsóház elnökével, és találkozik a felsőház japán-magyar baráti tagozatával. Ellátogat a hirosimai Béke Emlékparkba, az Atombomba Emlékmúzeumba és koszorút helyez el az emlékműnél - tájékoztatta az MTI-t.