Emma napja van. | 2024.04.19

Időjárás-jelentés

2016-05-10 14:40:53

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

 


    Időjárási helyzet Európában 
    ---------------------------
    Nem teljesen szokványos Európa hőmérsékleti térképe. Svédország déli felén, Litvániában, Oroszország délkeleti területein 26, 27 fokig is felmelegszik délutánra a levegő, ami helyenként közel 10 fokkal magasabb az ilyenkor megszokottnál. Ugyanakkor Franciaország déli partvidékén néhol csupán 16 fokot mérnek, és Portugália, valamint Spanyolország nagy részén is 20 fok alatt marad a csúcsérték. Ez annak köszönhető, hogy míg Dél-Skandináviában a leszálló légmozgások, viszonylag száraz levegő alakítja az időjárást, a kontinens délnyugati felén nagyméretű ciklon okoz változékony időt sok felhővel, helyenként 20 mm feletti esővel, záporral. Ez a hatalmas ciklon egyre inkább a szárazföld középső területei időjárásának is meghatározója lesz; szerda estig már a Kárpát-medence is az áramlási rendszerébe kerül, bár enyhébb, de egyre nedvesebb levegő érkezik térségünk fölé.
    
    Várható időjárás az ország területén szerda estig
    -------------------------------------------------
    Éjszaka délnyugaton, délen további ismétlődő eső várható, másutt elszórtan alakulhat ki eső, zápor. Szerdán a délnyugatról északkelet felé mozgó felhősávok mellett hosszabb-rövidebb időszakokra kisüt a nap. Napközben elszórtan valószínű eső, zápor, egy-egy zivatar sem kizárt, majd estétől várható délnyugaton, nyugaton ismét egyre többfelé csapadék. A délkeleti szél napközben megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg meg is erősödhet.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 13 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 19 és 24 fok között várható.