Gedeon napja van. | 2024.03.28

Bombariadó volt több mint egytucatnyi helyen Csehországban

2016-05-10 13:22:49

 

Bombariadó volt Csehországban több mint egytucatnyi helyen kedd délelőtt, miután egy ismeretlen telefonáló vagy telefonálók elrejtett robbanókészüléket jeleztek számos helyszínen. A rendőrség az összes helyszínt átkutatta, de bombát sehol sem találtak - közölte Markéta Janovská, a cseh országos rendőr-főkapitányság szóvivője. 

 

    Bár a rendőrség pontos számokat és helyszíneket nem hozott nyilvánosságra, önkormányzati jelentések szerint bombariadó volt egyebek között a prágai főpályaudvaron, a Mladá Boleslav-i pályaudvaron, a prágai, a pilseni, a pardubicei és a jícíni polgármesteri hivatalokban, néhány vasútállomáson, iskolában, vendéglőben. 
    A szokatlanul nagyszámú, és majdnem egy időben bejelentett bombariadó miatt több helyen leállt a vasúti közlekedés, a pályaudvarokat, vasútállomásokat, valamint az iskolák és a hivatalok épületeit kiürítették. Prágában a metróközlekedés is szünetelt egy ideig. 
    A kora délutáni órákig nyilvánosságra került értesülések szerint az elrejtett bombákat nemcsak az érintett helyeken jelentette az ismeretlen, hanem több esetben a rendőrségnek is. Az első jelzéseket az elrejtett bombákról reggel kilenc óra körül kapták az érintettek, s az illető mintegy másfél órán át számos további bejelentést tett. 
    Csehországban az utóbbi években nem ritka az eddig minden esetben alaptalannak bizonyuló névtelen bombariasztás, de ennyi, lényegében egy időben bejelentett fenyegetéssel a hatóságok még nem találkoztak. A rendőrség ismeretlen tettes ellen indított eljárást az ügyben.