Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kövér László: a Koreai Köztársaság Magyarország egyik legfontosabb partnere az ázsiai térségben

2016-05-10 06:26:34

 A Koreai Köztársaság Magyarország egyik legfontosabb partnere az ázsiai térségben - jelentette ki kedden Szöulban Kövér László, az Országgyűlés elnöke, amikor Szöulban megbeszélést folytatott Csung Ui Hvaval, a dél-koreai nemzetgyűlés elnökével.

    Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnökének tájékoztatása szerint Kövér László a mostani látogatással a legmagasabb szintű találkozások folytonosságát kívánja fenntartani, ezzel is kifejezve a kétoldalú kapcsolatok fontosságát, lökést adva a parlamenti kapcsolatok fejlesztésének.
    A házelnök elmondta, emberileg rendkívül közel állunk a Koreai Köztársasághoz, amellyel az egyik legszorosabb kereskedelmi és befektetési együttműködést alakítottuk ki az ázsiai térségben. A magyar kormány szándéka, hogy e dinamikát fenntartva, folyamatosan bővítse a gazdasági kooperációt, s emellett intenzívebbé tegye a humánkapcsolatok valamennyi területét, beleértve az oktatást, a kultúrát, a turizmust.
    Ennek jeleként Magyarország fokozatosan építi ki jelenlétét a Koreai Köztársaságban. Napirenden van a Magyar Nemzeti Kereskedőház irodájának és a szöuli Magyar Kulturális Intézetnek a megnyitása.
     Magyarország kiemelt jelentőséget tulajdonít a gazdasági kapcsolatok tovább fejlesztésének. A kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly csaknem 9 százalékkal 1,9 milliárd dollárra nőtt, a koreai befektetők meghatározó szereplői a magyar gazdaságnak, befektetéseik becsült értéke meghaladja a 2 milliárd dollárt, ezzel a Koreai Köztársaság a harmadik legjelentősebb ázsiai befektetővé vált hazánkban - mondta. Komoly perspektívák vannak a turisztikai kapcsolatok fejlesztésében is: 2015-ben a Magyarországra látogató koreai turisták száma mintegy 10 százalékkal nőtt, és meghaladta a 100 ezer főt. Ezt tovább növelheti az idén az a közös siker, hogy a koreai légitársaságokkal folytatott egyeztetések eredményeképpen az Asiana Airlines július elsejétől heti egy közvetlen légi járatot indít Szöul és Budapest között - tette hozzá.
    A parlamenti küldöttség a nap folyamán találkozott a Dél-koreai Nemzetgyűlés koreai-magyar baráti tagozatának tagjaival. A felek kiemelték, hogy a hagyományosan jó kétoldalú kapcsolatoknak jelentős színtere a két ország törvényhozása közötti együttműködés, amely a parlamenti delegációk rendszeres találkozóin alapul.
    L. Simon László országgyűlési képviselő (Fidesz) vezetésével 2014-ben újjáalakult a magyar-koreai baráti tagozat, 2015 márciusában a Koreai Nemzetgyűlés külügyi bizottságának delegációja járt Magyarországon, majd májusban a koreai-magyar baráti tagozat küldöttsége.
    Kövér László még a Koreai Köztársaságban kezdett látogatásának elején felkereste a Nemzeti Sírkertet, ahol fejet hajtott a koreai háborúban elesett katonák emlékművénél.
    Szöuli útjának egy további állomásaként az Országgyűlés elnöke felkereste a Hankuk Egyetem magyar tanszékét is. Az egyetem rektorával, a magyar tanszék tanáraival és diákjaival folytatott megbeszélésen komoly potenciálnak nevezte az oktatási kapcsolatok fejlesztését, azt, hogy a két ország felsőoktatási intézményei által csereprogramokat bonyolító egyetemek száma folyamatosan nő.
    Nagyra értékeljük a szöuli Hankuk Idegennyelvi Egyetemen (HUFS) zajló magyar oktatást - mondta a házelnök, hiszen az innen kikerülő fiatalok kulcsszerepet játszanak a két ország közötti kapcsolatok további fejlesztésében. A tanszék pótolhatatlan munkát végez mind a tudományos munka, mind a diákképzés tekintetében.
    A HUFS-on működő magyar tanszék Dél-Koreában egyedülálló intézmény. Jelenleg 34 hallgató folytat magyar nyelvű tanulmányokat a tanszéken. A magyar nyelv oktatása szempontjából fontos számunkra, hogy a nyelv súlya, az oktatás minősége, a kiképzendő diákok száma ne csökkenjen - hangsúlyozta a házelnök. A 2014-ben aláírt Stipendium Hungaricum program keretében pedig 100 diák tanulhat magyar állami ösztöndíjjal Magyarországon.
     Kövér László kedden Magyarország Szöuli Nagykövetségén ünnepélyes keretek között adta át Csang Hosungnak, a Dankook Egyetem rektorának az Áder János köztársasági elnök által 2016. március 15-e alkalmából neki adományozott Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést. Ezt a két ország közötti oktatási kapcsolatok bővítésében, a jól működő diákcsereprogramok beindításában, az országok közötti kapcsolatok fejlesztésében játszott szerepéért kapta.
    A méltatásban Csaba Gábor, Magyarország szöuli nagykövete Csang Hosungról, mint hazánk egyik legfontosabb koreai szövetségeseként beszélt, aki azon munkálkodik, hogy a két ország egyre közelebb kerüljön egymáshoz. Egyetemi vezetőként az elmúlt több mint negyedszázadban ennek jegyében töretlenül dolgozott a magyar-koreai oktatási, mindenekelőtt a felsőoktatási kapcsolatok fejlesztésén. Ennek során múlhatatlan érdemeket szerzett a kétoldalú egyetemi diákcseréket lehetővé tevő programok és megállapodások kialakításában.
    Az első megállapodást már 1989-ben írták alá a Budapesti Műszaki Egyetemmel, a legújabbat pedig 2015-ben a Pécsi Tudományegyetemmel. Az említett időszak alatt Csang rektor aktív közreműködésével majd egy tucat megállapodás és projekt valósult meg a fentieken túl az Eötvös Lóránd Tudományegyetemmel és a Semmelweis Egyetemmel is.