Csongor napja van. | 2024.04.16

Görög adósság - Dombrovskis: a következő napokban megegyezés születhet a görög adósságkönnyítésről

2016-05-09 18:18:49

A következő napokban véglegesíthetik a megállapodást Görögország és nemzetközi hitelezői között az ország adósságkönnyítéséről, valamint a vészhelyzeti mechanizmusról is - mondta Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, euróért és szociális párbeszédért felelős biztosa az euróövezet pénzügyminisztereinek brüsszeli ülését követően hétfőn.

Az euróövezet szakminisztereinek hétfői tanácskozásán nem született megállapodás görög adósságkönnyítésről, de az eddig elért eredmények előremutatóak a politikus szerint.
    Mint mondta, a megbeszélésen tárgyalt vészhelyzeti mechanizmus olyan további reformintézkedések csomagját jelenti, amelyet akkor kellene alkalmazni, ha Görögország mégsem tudná teljesíteni célkitűzéseit a 2018-as határidőig.
    Jeroen Dijsselbloem, az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő testület, az eurócsoport elnöke a tanácskozást követően úgy nyilatkozott, hogy Görögország reformintézkedései, beleértve a vasárnap késő éjjel hozott döntéseket is "kikövezték az utat az első felülvizsgálat lezárásához".
    Arról tájékoztatott, hogy az eurócsoport ülésén részt vevő politikusok egyetértettek abban, hogy a reformintézkedések elégségesek az adósság szintjének fenntarthatóságához és Athén teljesítette a kívánt kulcsfontosságú feltételeket. A szakminiszterek remélik, hogy a megállapodásra május 24-én, a soron következő ülésükön sor kerülhet - tette hozzá.
    Görögország tavaly nyáron állapodott meg a harmadik segélycsomagról az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az Európai Stabilitási Mechanizmus képviselőivel. A Nemzetközi Valutaalap, amely részt vett a csomag kidolgozásáról folyó tárgyalásokon és az első két nemzetközi hitelprogramban, az első felülvizsgálat lezárása után dönt a harmadik mentőcsomagban való részvételéről.
    Ha eredményesen zárul a felülvizsgálat, Görögország megkaphatja a következő, 5,7 milliárd eurós hitelrészletét, valamint megkezdődhetnek az Athén által szorgalmazott tárgyalások a görög államadósságról is.