Emma napja van. | 2024.04.19

Ismét látogatható lesz az egri vár felújított és kibővített kazamatája

2016-05-08 13:02:28

 

Az egri vár két összesen mintegy 2,2 milliárd forintos, uniós forrásból megvalósult turisztikai attrakciófejlesztő beruházásai, így egyebek mellett az újra látogathatóvá vált kazamata átadásával ünnepli május 14-én az Emlékhelyek napját a hevesi megyeszékhely.

 

    A rendezvényt 9 órakor a belvárosból induló felvonulás nyitja meg, az ünnepség 10 órakor kezdődik a Dobó-bástya előtti sztélénél. Fél 11-kor pedig 350 egri kisdiák a palota udvarán idézi fel az 1552-es ostromot. A felújított kazamatában 11 órakor tartják a projekt átadóünnepségét, egyben megnyitják a Lőporfüst - Kövek között című kiállítást is.
    A továbbiakban egyebek mellett vitézi próbák, tárlatvezetések és apródképzés is várja az érdeklődőket, a programok sorát pedig 16 órakor táncház zárja.
    Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója az MTI-nek felidézte: a vár rekonstrukciója 2009-ben kezdődött, a 2014 végén zárult első ütemben készült el a látogatók elől évtizedek óta elzárt Török-kert rekonstrukciója, a vársétány, felépült a fegyvertár, befejeződött a közművek cseréje és elkészült a Szép-bástya rekonstrukciója is.
    A most záruló második ütemben az aknafolyosó meghosszabbításával a Dobó utca 12. szám alatti épületből is feljárás nyílik a várba. Az aknafolyosó egy része korábban is látogatható volt, ám annak déli vége még a vár 1596-os ostroma során beomlott, így ez a rész 420 év után lesz ismét járható.
    Kitért arra is, hogy bár a Szép-bástya rekonstrukciója még az első ütem része volt, a nagyközönség számára most nyílik majd csak meg. Az eredetileg ágyúdombként funkcionáló bástya a 19. század elején lett búcsújáró hely, az 1950-es évek óta azonban lezárt terület volt. Az újra látogathatóvá váló bástya lett a vár jelenlegi legmagasabb pontja.
    A kazamatában nyíló új kiállítás kurátora, Kelenik József történész tájékoztatása szerint a várépítészetet és a várharcot bemutató kiállítótér számos újdonsággal várja a látogatókat.
    Lényeges eleme volt a beruházásnak a kazamata szigetelése és alagcsövezése. Megújult a kazamatához kapcsolódó Gergely-bástya is: gyilokjárót és térkövet kapott a terület.
    Elhangzott, hogy a meghosszabbított kazamata- és  pincerendszerrel több mint 200 méterrel megnőtt a látogatható föld alatti erődrendszer. Ám ezzel együtt is csak mintegy 20-25 százalékban járható be ez a világ.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó