Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az e-kormányzásról rendeznek konferenciát a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

2016-05-08 09:15:00

Az úgynevezett többszintű e-kormányzásról, az infokommunikációs technológiák közigazgatásban való használatáról rendeznek konferenciát jövő héten Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Mint az NKE MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte: a modern államok és kormányzatok egyre több területen reformálják meg az államigazgatás működését, a politikai döntéshozatalaik menetét, közpolitikai stratégiájukat az infokommunikációs technológiák alkalmazásával. Az utóbbi hónapokban a Digitális Jólét Program elindításával pedig Magyarország is "nagyobb sebességbe kapcsolt" ezen téren - jegyezték meg. 
    Idén az NKE már harmadik alkalommal ad otthont Európa egyik legjelentősebb e-közigazgatással és e-kormányzással foglalkozó konferenciájának - írta az egyetem, hozzátéve: "Baden-Württenberg tartomány annyira sikeresnek tartja a Duna-régióban ennek a hagyományait, hogy további négy évre biztosítja a megrendezéshez szükséges támogatást, és Budapesten való rendszeres megrendezését".
    A csütörtökön és pénteken megrendezendő konferencia fő témája, hogy az infokommunikációs technológiák miként tudják támogatni a több-szintű kormányzás (multi-level governance) rendszereit és folyamatait, s hogy az internet miként járul hozzá a transzparens és nyílt közpolitikai döntések meghozatalához, illetve az adminisztratív folyamatok hatékonyságának javításához. Mindemellett a meghívott szakértők és a konferencia előadói arra is kitérnek majd, hogy az EU működésében mennyiben változtatja meg az infokommunikációs technológia széleskörű használata az adminisztratív funkciók optimális elosztását földrajzi és kormányzási szintek között. Arra is válaszokat keresnek továbbá, hogy az internet miként tudja szorosabbra fűzni a polgárok és az intézmények kapcsolatát. Utóbbi terület az NKE szerint azért is jelentős, hogy visszafordítsák a "politikából való általános kiábrándultságot", s megerősítsék a helyi illetve regionális ügyekben való aktív részvételt. 
    Az idei konferenciának több olyan kiemelkedő meghívottja van, akik ezeknek a témaköröknek nemzetközi szakértői, szakpolitikusai és nemcsak az európai közpolitikai gondolkodás alakítói, hanem globális szinten is komoly befolyásuk van, mint például: Beth Noveck, aki Barack Obama amerikai elnök nyílt kormányzati kampányait vezette, valamint Andreas Kiefer, az Európa Tanács Helyi és Regionális Kongresszusának főtitkára - fejtette ki az NKE, de mint megjegyezték -  részt vesz a rendezvényen Szegvári Péter, Budapest főpolgármesterének főtanácsadója is, aki a hazai regionális fejlesztés és közpolitikai reformok számos területének jól ismert szakértője.
    A kétnapos rendezvényen plenáris- és szekcióülésekben, valamint munkacsoportokban tartják meg a szakértői előadásokat és egyeztetéseket. A konferenciára az EU 14 tagállamából, valamint például Oroszországból, Japánból, és Nigériából is várnak előadókat és vendégeket - olvasható az NKE közleményében.