Auguszta napja van. | 2024.03.29

Több tízezren gyűltek össze a varsói ellenzéki tüntetésen

2016-05-07 17:38:00

Több tízezren gyűltek össze szombaton a varsói ellenzéki, Brüsszel-párti tüntetésén; ezzel egyidejűleg az Európa-napi felvonulás, valamint a nemzeti körök szervezte ellentüntetés is végigvonult Varsón.

    A "Európában vagyunk és leszünk" mottóval megrendezett Brüsszel-párti tüntetésen az ellenzéki Polgári Platform (PO) vezette főpolgármesteri hivatal szerint több mint 200 ezren, rendőrségi adatok szerint viszont csak mintegy 30 ezren vettek részt.
    A Gazeta Wyborcza balliberális napilap körül szerveződő Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) által meghirdetett demonstráción Grzegorz Schetyna, a PO elnöke, Ryszard Petru, a szintén ellenzéki Nowoczesna (Modern) elnöke, továbbá Bronislaw Komorowski volt lengyel államfő szólaltak meg, s jelen volt a Gazeta Wyborcza főszerkesztője, Adam Michnik is. A tüntetők a "Megvédjük a demokráciát" jelszót skandálták, nemzeti és uniós zászlókat lengettek. Láthatóak voltak a résztvevő pártok logói, valamint az LMBT-közösséget jelképező, szivárványszínű zászlók is.
    A tiltakozás elején megszólaló Mateusz Kijowski, a KOD elnöke elmondta: a menet célja "a sokszínűség, a párbeszédre való nyitottság megmutatása", s a szervezők "a jelenleg a kormánypárt által kétségbe vont értékek mellett állnak ki".
    "Ma azért gyűltünk össze, hogy megmondjuk: nem engedjük meg, hogy a tekintélyelvű kormányzás rémálma megvalósuljon" - jelentette ki Grzegorz Schetyna PO-elnök. Úgy vélte: az Európától való elfordulás "a Keletre vezető utat" jelenti. "Nem egyezünk bele a vasfüggönybe, az Európától való elszakításunkba. Európában vagyunk és leszünk" - hangsúlyozta. Az Európától való elfordulás szándékával vádolta a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártot a Modern nevében felszólaló Kamila Gasiuk-Pihowicz is.
    A KOD-tüntetéshez csatlakozott a közvetlenül előtte megtartott Schuman-menet résztvevőinek egy része. Az Európa-nap alkalmából az "Itt van Európa" mottóval rendezett kisebb meneten a lengyel közszolgálati tévé szerint valamivel több mint ezren vettek részt, Bronislaw Komorowski mellett jelen volt a varsói és a berlini főpolgármester.
    A KOD menetével párhuzamosan nemzeti és katolikus körök szerveztek ellentüntetést "Bátorság, Lengyelország" mottóval. A megmozdulás a hazáért bemutatott szentmisével kezdődött. Az ezt követően elinduló menet elején Máriát és Jézust ábrázoló óriási képeket vittek, a résztvevők nemzeti zászlókat lobogtattak, imádkoztak és egyházi énekeket énekeltek.
    Beszédet mondott a radikális Nemzeti Mozgalom (RN) elnöke, Robert Winnicki. "Európát ma balliberális kór gyötri, a multikulturalizmus rákja" - mondta, hangsúlyozva: a lengyelek "ellen kell álljanak a brüsszeli diktátumnak".
    Az ellentüntetésen a varsói főpolgármesteri hivatal szerint 2 és fél ezren, a rendőrség szerint 4 és fél ezren vettek részt.
    Mindhárom felvonulás békésen, rendbontás nélkül zajlott.
    Közben Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó PiS elnöke on-line beszélgetést folytatott a Facebook közösségi hírportálon "Erős Lengyelország Európában" címmel. Az Európai Unióra vonatkozó kérdésekre válaszolva Kaczynski elmondta: uniós téren "pozitív változásokra lehet törekedni", s Lengyelország "mindenekelőtt a nemzeti szuverenitást fogja védeni".
    A migrációs válságról beszélve Kaczynski hangsúlyozta: a nyugat-európai terrortámadások nyomán a PiS álláspontja az, hogy Lengyelország nem fogad be menekülteket, "mert nincs olyan mechanizmus, amely a biztonságot szavatolná". "Azok, akik ma menetelnek, azt akarják, hogy a lengyelországi élet megzavarodjon. Segíteni akarunk, de ott, a helyszínen" - jelentette ki Kaczynski, megerősítve ezzel a kormánypártnak a válság megoldását célzó eddigi álláspontját, amely a közel-keleti válság helyszíni kezelését, az Európai Unió külső határainak védelmét részesíti előnyben a menekültelosztási mechanizmusokkal szemben.