Gedeon napja van. | 2024.03.28

Megkezdődött a balatoni vitorlás és turisztikai szezon

2016-05-07 14:59:00

 Az Évadnyitó Do-Q-Ment Nagydíjjal megkezdődött az idei vitorlás és turisztikai szezon a Balatonon.

    Balatonfüreden megtartották a nagy hagyományú vitorlabontó eseményt is, amelyen a magyar vitorlássport élő ereklyéjének, a Kishamisnak a 120. születésnapját ünnepelték - tudatta szombati sajtóközleményében a Magyar Vitorlás Szövetség. Az elegáns cirkáló a legidősebb, máig vitorlázott hajó a Balatonon, melyet 1896-ban a füredi hajógyárban építettek.
     Az ünnepségen Bóka István, Balatonfüred polgármestere kiemelte, hogy a vitorlázás komoly szerepet játszik a balatoni turizmus életében. Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára méltatta az elmúlt időszak eredményeit a sportágban, külön kitérve arra, hogy a riói olimpián a vitorlássportot - a szörfösökkel együtt - öt induló képviseli, míg Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke elsősorban a sportágban elért sikerekről beszélt.
     Az első ünnepélyes balatoni vitorlafelhúzót 1935. június 9-én rendezték. Az effajta ünnepség is fontos szerepet játszott az akkoriban csak júliusban és augusztusban aktív balatoni idény bővítésében. Manapság már jelentősen hosszabb a versenyszezon, szinte nincs is igazán téli leállás. A balatoni vitorlás évad március végétől november közepéig tart, ám a vitorlafelhúzó ünnepség szép hagyománya fennmaradt - áll a szövetségi közleményben.
    Az Évadnyitó Do-Q-Ment Nagydíjon 160 hajó állt rajthoz.