Gedeon napja van. | 2024.03.28

A forrás együttműködést ajánl a hatóságoknak

2016-05-07 14:31:00

 Együttműködést ajánl a hatóságoknak a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda több mint 200 ezer offshore cégre vonatkozó iratait kiszivárogtató forrás, amely a Süddeutsche Zeitung című német lap szombati számában közölt kiáltványában hangsúlyozta, hogy a kapitalizmus "gazdasági rabszolgasággá" változott és forradalomba torkollhat.

    A John Doe álnevet használó forrás - akiről semmit sem tudni, így azt sem, hogy egy vagy több személyről, vagy egy szervezetről van-e szó - írásában kiemeli: az elvileg nem illegális offshore gazdasági társasági formát ugyan gyakran az adókerüléssel hozzák kapcsolatba, de a Mossack Fonsecától kiszivárogtatott anyagok azt mutatják, hogy ennél sokkal súlyosabb bűncselekmények elkövetésére is használják, és a törvénytelenségekben közreműködik az ügyvédi iroda.
    Hozzáteszi, hogy azért szivárogtatta ki a Panama-iratok néven is ismert dokumentumokat, mert felelősségre kell vonni az iroda alapítóit, munkatársait és ügyfeleit a bűncselekményekért. Eddig a Mossack Fonseca "piszkos ügyeinek csak egy töredéke vált ismertté, és még évekig, talán évtizedekig is eltarthat, mire mind nyilvánosságra kerül" - áll a kiáltványban.
    Az iroda, az alapítók és a munkatársak évtizedeken keresztül tudatosan, világszerte és sorozatosan megkerültek vagy megszegtek jogszabályokat, de az általuk védett bűnözők érdekében befolyásukat arra is felhasználják, hogy "diktáljanak törvényeket".
    Ráadásul a Mossack Fonseca "csak egy lovacska a továbbra is forgó panamai offshore-körhintában" - hangsúlyozza.
    A Panama-iratok vádemelések ezreit eredményezhetik, ha a hatóságok rendelkeznének a dokumentumokkal - emeli ki a forrás. Hozzáteszi, hogy az anyagot feldolgozó Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) és partnerei teljes joggal tagadják meg az iratok kiadását, "én azonban lehetőségeim keretei között hajlandó vagyok az együttműködésre a hatóságokkal".
    Ehhez viszont biztosítani kell a kiszivárogtatók védelmét - hangsúlyozza, felidézve többek között az informatikai hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtő programjait leleplező Edward Snowden példáját, akit szerinte büntetés helyett "hősként kellene ünnepelni és kitüntetni".
    A John Doe álnevet használó forrás felszólítja az Európai Bizottságot, a brit törvényhozást, az Egyesült Államok törvényhozását és valamennyi államot, hogy haladéktalanul gondoskodjanak a kiszivárogtatók védelméről, és felszólította az EU-t, hogy gondoskodjon valamennyi tagállami cégnyilvántartás teljes átláthatóságáról. Kiemeli, hogy valamennyi vállalat esetében nyilvánosságra kell hozni a kedvezményezettek kilétét.
    A forrás egy sor további intézkedést is sürget, kifejtve, hogy a Mossack Fonseca iratai súlyos torzulásokra mutatnak rá. Így például "velejéig romlott" az amerikai kampányfinanszírozási rendszer, hiszen a politikusok éppen azoknak a támogatására szorulnak, akik leginkább érdekeltek az adókerülésben. Csődöt mondtak a bankok, a pénzügyi felügyeletek és az adóhatóságok is, és a "reménytelenül maradi és inkompetens bíróságok" - teszi hozzá. Aláhúzza, hogy a bírák gyakran "a gazdagok érveit fogadják el, az ügyvédek - és nemcsak a Mossack Fonseca ügyvédei - pedig nagyon jók abban, hogy megfeleljenek a törvény betűjének, miközben mindent megtesznek azért, hogy kiforgassák a törvény értelmét".
    A forrás szerint csődöt mondott a média is. Milliárdosok körében "divat lett felvásárolni újságokat, hogy megakadályozzák a gazdagokról és szupergazdagokról szóló tudósításokat", miközben a komoly oknyomozó újságírók pénzügyi gondokkal küszködnek.
    Ennek az a következménye, hogy számos nagy médiatársaság úgy döntött, nem foglalkozik a Panama-iratokkal, holott - a vonatkozó állításokkal ellentétben - rendelkeztek az iratanyagból származó dokumentumokkal. "Még a Wikileaks sem reagált az üzeneteimre" - emeli ki a forrás.
    Mindenekelőtt azonban az ügyvédek mondtak csődöt - áll a kiáltványban, amely szerint szakítani kell az önszabályozással a jogászi szakmában, "mert egyszerűen nem működik". Hiszen "akinek a legtöbb pénze van, mindig talál egy segítőkész ügyvédet céljai eléréséhez, legyen az a Mossack Fonseca vagy más ügyvédi iroda, amelyről még nem is tudunk semmit" - fűzi hozzá.
    A forrás úgy véli, a Panama-iratok megmutatják, hogy "társadalmunk erkölcsi hanyatlása egy új rendszerhez vezetett, amelyet még kapitalizmusnak nevezünk, de valójában gazdasági rabszolgaság".
    Ebben a rendszerben a rabszolgák nem tudják, hogy rabszolgák, és nem ismerik uraikat, akik egy "párhuzamos világban élnek és a láthatatlan láncokat egy nagy halom érthetetlen törvény alá rejtik".
    Még inkább aggódni kellene amiatt - írja -, hogy "egy kiszivárogtatónak kellett megkongatni a vészharangot", hiszen ez azt jelenti, hogy "nem működnek demokráciáink ellenőrző mechanizmusai, és az összeomlás a rendszer összeomlása".
    Történészek tudják, hogy az adóztatás és az egyenlőtlen hatalmi viszonyok váltottak már ki forradalmakat, és míg korábban fegyveres erő kellett az emberek elnyomásához, most a nyers erőnél is hatékonyabb az információkhoz való hozzáférés elvágása.
    Mi azonban "az olcsó és határtalan kapacitású adathordozók és az államhatárokat átívelő, gyors internetkapcsolatok világában élünk. Nagyon úgy tűnik, hogy a következő forradalom digitális lesz."
    "Meglehet, hogy már el is kezdődött" - írja a Mossack Fonseca által kezelt offshore cégekről hatalmas, 2,6 terabájt mennyiségű adattömeget kiszivárogtató forrás.