Gedeon napja van. | 2024.03.28

Jakab István: sikere van Magyarországnak a hamburgi kikötőfesztivál díszvendégeként

2016-05-07 07:55:00

 Nagy sikere van Magyarországnak a németországi Hamburgban rendezett kikötőfesztivál díszvendégeként, a megnyitón "szinte minden Magyarországról szólt" - mondta Jakab István pénteken telefonon az MTI-nek.

    Az Országgyűlés fideszes alelnöke kiemelte, hogy Magyarország először díszvendég a világ legnagyobb kikötői fesztiválján, amelyre az idén is másfél millió vendéget várnak.
    A megjelenés a kikötő 827. "születésnapján" kiváló lehetőség a kulturális és gasztronómiai értékek felmutatására. A fesztiválon "csak pozitív hangokat hallani Magyarországról" - mondta Jakab István.
    A fesztivált Olaf Scholz, a tartományi rangú város polgármestere és Györkös Péter berlini magyar nagykövet nyitotta meg csütörtökön. A vasárnapig tartó rendezvényen Magyarország 1700 négyzetméteres területen mutatkozik be a történelmi belváros közepén fekvő régi kikötői negyedben, ahol a Hello Wood alkotócsoport közreműködésével hatalmas betűkkel kirakták a Budapest feliratot. A programok sorában van számos konyhaművészeti bemutató, a színpadon pedig mások mellett a Budapest Klezmer Band, az ifjúsági Rajkó Zenekar és Bánhegyi Adrienn ugrókötél-világbajnok lép fel minden este.
    Az Országgyűlés alelnöke, aki egyben a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke is, a gasztronómiai bemutatókról elmondta, hogy a mangalicából készült kolbászoktól és kézműves sajtoktól kezdve a borokon és pálinkákon át a rétesekig hatalmas sikere van az étel- és italkülönlegességeknek.
    Jakab István hozzátette, hogy az Országgyűlés a német szövetségi törvényhozással (Bundestag) folytatott jó együttműködésén túl kiemelt figyelmet fordít a tartományi parlamentekre is, mert ezek a kapcsolatok hozzásegítenek a két ország együttműködésének elmélyítéséhez, például a gazdaság területén.
    Ezért Hamburg mellett Kielben is járt, ahol találkozott a Schleswig-Holstein tartományi törvényhozás (Landtag) kereszténydemokrata (CDU) elnökével, Klaus Schliével, az agrárbizottság elnökével és tagjaival, Peter Harry Carstensen volt tartományi miniszterelnökkel, CDU-s politikussal - mondta Jakab István, rámutatva, hogy egy évtizede nem járt magyar parlamenti delegáció a kieli Landtag képviselőinél, de "most megnyitottuk az együttműködés kapuját".
     A kétoldalú parlamenti és agrárkapcsolatok mellett a migrációs válságról is tárgyaltak. A német partnerek az emberiesség fontosságát hangsúlyozták, és egyetértés volt abban, hogy "a problémát ott kell kezelni, ahol keletkezik" - mondta Jakab István.
    Kiemelte: "egyértelművé tettük, hogy a migránsoknak is be kell tartaniuk a törvényeket, ha ezt megköveteljük saját állampolgárainktól".
    Elmondta, hogy Klaus Schlie példamutatónak nevezte a magyar kisebbségpolitikát, és a gazdasági együttműködés lehetőségei mellett kiemelten foglalkoztak a Kieli Egyetem és a gödöllői Szent István Egyetem kapcsolatának fejlesztésével a többi között fiatal kutatók cseréjéről és német hallgatók fogadásáról.
    A Magosz elnöke a kieli Landtag mezőgazdasági bizottságának képviselőivel folytatott megbeszéléséről elmondta: egyetértettek abban, hogy az orosz embargóval is összefügg a "nehéz gabonapiaci helyzet" és a több ágazatban, például a tej- és a húságazatban kibontakozott válság, és közös meggyőződés az is, hogy folytatni kell az EU közös agrárpolitikáját.
    A transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodásról (TTIP) folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban egyetértettek, hogy az uniós tagországok gazdáinak és az agrárágazat más képviselőinek szorosan együtt kell működniük, és a szerződésről "nyílt, korrekt, határozott és kemény" tárgyalásokat kell folytatni - mondta Jakab István.
    Az Országgyűlés alelnöke látogatást tett továbbá a TVP takarmánygyár schleswig-holsteini üzemében, valamint az Eurogate nevű konténeres vonalhajózási szolgáltató hamburgi termináljában.