Emma napja van. | 2024.04.19

Illegális bevándorlás - Horvát külügyminiszter: lehetetlen erőszakkal rákényszeríteni bárkire Brüsszel elképzeléseit

2016-05-06 19:08:00

 

Európában lehetetlen a nemzeti sajátosságok figyelembe vétele nélkül bárkire is rákényszeríteni a migrációs válság megoldását - jelentette ki Miro Kovac horvát külügyminiszter pénteken Prágában, miután tárgyalt Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszterrel.

    Zaorálek és Kovac egyaránt bírálták, hogy az Európai Bizottság az Európai Unió befogadási politikáját módosító javaslatában újra visszahozta a menekültek kvóták szerinti elosztását, amelyet a visegrádi négyek ismételten elutasítottak.
    "Lehetetlen erőszakkal átnyomni egy olyan megoldást, amely nem venné figyelembe a nemzeti sajátosságokat és bizonyos kérdések érzékenységét" - mondta Miro Kovac újságíróknak.
    A horvát diplomácia vezetője úgy véli, hogy Brüsszel javaslatáról "alapos vitát" kell folytatni, amelyben minden uniós tagállamnak, azok illetékes minisztereinek és kormányfőinek is véleményt kell nyilvánítaniuk. "Szorgalmazni fogom, hogy igazi vita alakuljon ki a témáról" - jelentette ki.
    A négy visegrádi ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - a prágai külügyminiszteri találkozón egyaránt elutasította az Európai Bizottság javaslatát. A három balti állam is elutasító álláspontot fogalmazott meg. Miro Kovac nyilatkozatával most Horvátország is csatlakozott a V4-ek álláspontjához.
    Zaorálek és Kovac megvitatták az Európai Unió és a Nyugat-Balkán együttműködését is. A cseh külügyminiszter leszögezte: a jelenlegi nagyon bonyolult európai helyzetben kulcsfontosságú, hogy a Nyugat-Balkán térsége stabil maradjon.
    "Csehország és Horvátország egyaránt fontosnak tartja az Európai Unió bővítési politikájának támogatását a Nyugat-Balkánon" - mondta Lubomír Zaorálek.